Efficiënter zoeken in Excel met INDEX MATCH

Excel_LogoIn een eerdere blog heb ik uitgelegd hoe je verticaal kunt zoeken in Excel. Hiermee kun je een waarde opzoeken in een tabel. Als je deze functie veel gebruikt, zal je inmiddels gemerkt hebben dat dit behoorlijk traag kan zijn als je bron waarin je zoekt heel groot is. Er is een manier om je zoekopdrachten aanzienlijk te versnellen: efficiënter zoeken in Excel met INDEX MATCH.

Zoals ik al zei: zoeken in Excel met verticaal zoeken (VERT.ZOEKEN / VLOOKUP) kan behoorlijk langzaam zijn. Ik heb zelf ervaring met brongegevens die tienduizenden rijen lang zijn, en -tig kolommen tellen, en je wordt niet altijd blij van de duur van de zoekopdracht. Zeker niet als je veel van dat soort zoekopdrachten doet en je waardes moet verversen. De reden hiervan is dat een verticaal (of horizontaal) zoeken opdracht steeds weer je hele kolom of rij door moet. Hoe handig zou het zijn als je ineens precies naar de juiste cel kon wijzen? En dat kan!

Vereisten

Er is één maar aan de oplossing met INDEX MATCH: je brongegevens moeten voorzien zijn van identificeerbare koppen waar je in kunt zoeken, evenals een kolom gevuld met waardes waar je op kunt zoeken. Mis je kolomhoofden dan is verticaal zoeken toch je alternatief, en mis je een kolom met waardes waar je in kunt zoeken, dan is horizontaal zoeken je alternatief. Maar ja, die zijn dus langzamer.

Uitgangspunt

Ik hanteer voor het onderstaande voorbeeld deze tabel van fictieve personeelsgegevens. We gaan in deze tabel zoeken naar het salaris in 2014 van A. de Groot, personeelsnummer 10456:

IndexMatch_01

Doel

Om het gewenste salaris te vinden, gaan we de INDEX functie gebruiken. Deze functie kent de volgende syntax:

=INDEX(tabel,rijnummer,kolomnummer)

We zullen dus eerst de juiste rij en kolomnummers moeten vinden, willen we de INDEX functie kunnen uitvoeren. Dat doen we met behulp van de MATCH functie – ofwel de VERGELIJKEN functie in de Nederlandse versie (ik gebruik voor het gemak even MATCH in de rest van dit artikel). De match functie kent de volgende syntax:

=MATCH(zoekwaarde,bereik,matchtype)

We gaan op zoek naar Salaris2014 van medewerker 10456. Ik heb het rijnummer en kolomnummer nodig. Ik maak voor de duidelijkheid even een zoekgedeelte in de kolommen H tot en met K. Ik vul met de hand het personeelsnummer en Salaris2014 in als zoekgegeven:

IndexMatch_02


 


>> Lees verder: STAP 1

5 Replies to “Efficiënter zoeken in Excel met INDEX MATCH”

  1. Hi!
   Op de 3e pagina vind je deze uiteindelijke functie:

   =INDEX( A1:F8; MATCH(I2;A1:A8;0); MATCH(I3;A1:F1;0) )

   Oftewel:
   – binnen de matrix A1:F8,
   – zoek in de kolom A1:A8 naar rijnummer met het personeelsnummer I2 (1e MATCH),
   – en het kolomnummer waarin gegeven I3 staat (2e MATCH),
   – en geef die waarde weer (resultaat van de INDEX).

   Hoop dat dit helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *