Critical Path Method (CPM)

De Critical Path Method (CPM) is een methode om het kritieke pad van een project te kunnen bepalen. Het is oorspronkelijk bedacht in de bouw en wordt gebruikt in de planfase van het project om tot een planning te komen.

CPM

 

  1. Allereerst worden de activiteiten geïdentificeerd die key zijn voor het verloop van het project. Deze activiteiten zijn uit de Work Breakdown Structure te halen. Het is wel van belang dat alleen de hoofdactiviteiten uit de WBS worden gebruikt, om het netwerkdiagram overzichtelijk te houden. In dit diagram zijn dit dus de activiteiten A-E.
  2. Vervolgens wordt de volgorde van de activiteiten aangegeven door middel van de pijlen, en worden de afhankelijkheden in kaart gebracht. Daarbij moeten een drietal vragen worden gesteld:
    • Welke activiteiten moeten gedaan zijn voordat deze activiteit plaatsvindt?
    • Welke activiteiten moeten gelijktijdig gereed zijn?
    • Welke activiteiten moeten direct na deze activiteit starten?
  3. Met deze informatie kan het netwerkdiagram worden getekend. De activiteiten staan in het diagram op de “nodes”, en CPM gebruikt derhalve een “activity-on-node” notatie (in tegenstelling tot de “activity-on-arrow” notatie).
  4. Daarna wordt de verwachte doorlooptijd van de activiteiten bepaald. Deze informatie kan in de meeste gevallen direct uit de WBS worden overgenomen.
  5. Tot slot kan het kritieke pad worden bepaald. Daarvoor moeten per activiteit de volgende zaken worden bepaald:
    • Het vroegst mogelijk startmoment;
    • Het vroegst mogelijke oplevermoment (= het vroegste startmoment + de duur van de activiteit);
    • Het laatst mogelijke oplevermoment (=het laatst mogelijke moment waarop de activiteit kan worden afgerond zonder het project te vertragen);
    • Het laatst mogelijke startmoment (=het laatst mogelijke oplevermoment – de duur van de activiteit)

De tijd die ligt tussen het vroegst mogelijke en het laatst mogelijke startmoment of tussen het vroegst- en het laatst mogelijke oplevermoment is de speling (ook wel “float time” genoemd). Binnen deze periode kan een activiteit worden uitgesteld zonder het project te vertragen.

Het kritieke pad is het langste pad in het netwerkdiagram.


 


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.