Een IPMA certificering is steeds vaker een gevraagd onderdeel voor projectmedewerkers en projectmanagers. De reden is vooral dat IPMA een op competenties gebaseerd model is. Projectmanagers die een IPMA-C certificering hebben, hebben laten zien deze competenties te kennen en deze te hebben toegepast in hun projecten. Dat maakt het voor werkgevers een waardevolle indicator.
Welke certificering moet ik kiezen?
Of je voor IPMA moet kiezen, of voor PMP of PRINCE2, dat lees je op deze pagina. Is je keus gevallen op IPMA, dan kun je nog steeds een aantal kanten op. Er zijn namelijk diverse niveaus waar je op kunt instappen: IPMA-D, IPMA-C of IPMA-B (IPMA-A komt nagenoeg niet voor).
IPMA-D
Het laagste niveau om op in te stappen is IPMA-D. Bij IPMA- D focus je je vooral op de theorie en hoef je geen ervaren projectmanager te zijn. Het is vooral bedoeld voor projectteam leden. Je wordt alleen getoetst op je kennis door middel van een examen. Je moet hiervoor een boek doorworstelen met veel informatie. Het lastige is dat dit boek feitelijk een “samenvatting” is van alle stof. In de meeste gevallen is het dan ook aan te raden om een cursus te volgen, waarin alles uitgebreid wordt toegelicht. Als je beschikt over veel voorkennis en je kunt de hand leggen op een batterij voorbeeldvragen, dan is zelfstudie te overwegen.
Het boek wat je nodig hebt, vind je hieronder.
IPMA-C
Het niveau waarop de meeste projectmanagers instappen, is IPMA-C. Net als bij IPMA-D zal je worden getoetst op je kennis door middel van een schriftelijk examen. De vragen zijn wel anders geformuleerd en meer gericht op de toepassing van de kennis dan simpelweg het opdreunen van definities.
Naast het schriftelijk examen moet je minimaal 2500 uur aantoonbare ervaring hebben opgedaan in de laatste 6 jaar met het leiden van projecten. De projecten moeten minimaal 3 maanden hebben geduurd, je moet minimaal 5 mensen per project hebben aangestuurd, zij moeten minimaal 1100 uur voor je hebben gewerkt en jouw projectmanagementuren moeten minimaal 200 uur bedragen. Je komt dus niet weg met “klussen” of andere korte opdrachten. Je moet daarnaast alles kunnen aantonen door middel van je projectdossier.
Het aantonen van deze ervaring is de start van de voorbereiding tot je mondelinge assessment, waarin je aan drie collega’s uit het vakgebied (die allemaal minstens IPMA-C zijn) gaat vertellen wat je hebt gedaan, maar vooral ook: waarom je dat zo hebt gedaan. De assessoren zullen zich vervolgens gaan buigen over de vraag of je je kennis voldoende hebt toegepast en of je de juiste competenties bezit om jezelf een IPMA-C gecertificeerde projectmanager te noemen.
Het behalen van je IPMA-C certificering is niet eenvoudig, door de toch wel benodigde cursussen niet heel goedkoop, en het vergt tijd en inspanning. Het is desalniettemin een zeer waardevolle opleiding en kan je echt helpen een betere projectmanager te worden.
Cursussen
Het volgen van een cursus, of een begeleidingstraject is erg aan te bevelen:
Uitgelicht:
IPMA-C Theorie en IPMA-C Assessment van NIMO zijn twee onderdelen die je klaarstomen voor je theorie examen, en je assessment. Na het behalen van je examen heb je drie jaar om je assessment af te nemen. We zien dan ook dat in veel gevallen deze onderdelen los van elkaar worden gevolgd. NIMO biedt echter ook een integrale opleiding. Onze ervaringen met NIMO zijn zeer goed: de trainers zijn van een goed niveau en hebben zelf veel praktijk ervaring. Er wordt daarnaast gericht gekeken naar welke kennis nodig is om succesvol je certificering te halen.
Vraag gratis een brochure aan: theorie, assessment, integrale cursus
Veel cursussen of opleidingen vinden overdag plaats. Heb je hier geen tijd voor, omdat je druk bezig bent met projecten of bij een klant zit? Dan heeft de NCOI een training projectleider IPMA-C die je in de avonduren kan volgen. De cursus wordt gegeven door instructeurs die zelf ook minimaal IPMA-C zijn gecertificeerd. NCOI is daarnaast een bekende opleider voor de zakelijke markt en wordt veel gebruikt.