Projectleider worden

Wil je projectleider worden? Lees hier meer over hoe je je kunt ontwikkelen tot projectleider.

Projectleider worden

Goed om te merken dat je interesse hebt in het vak van projectleider of projectmanager. Een projectleider word je niet zomaar – er komt wel een en ander bij kijken en het vak is niet voor iedereen weggelegd. De meningen zijn verdeeld over de exacte eigenschappen van de perfecte projectleider, maar in generieke zin is er wel wat over te melden. Ook is er een essentieel verschil tussen een carrière in projecten of een carrière in een lijnorganisatie.

Projectmanagement methodieken

Projectorganisatie vs lijnorganisatie

Projecten zijn altijd kort van duur, in theorie maximaal 3 tot 6 maanden. Soms duurt het (veel) langer, maar zouden deelopleveringen kortere cycli moeten laten zien. Projecten voer je uit met een tijdelijk team van specialisten waarmee je samen eindresultaat boekt. Er is dus een heel duidelijk begin en een einde, waar een project aan het einde ontmanteld wordt en je ieder je eigen weg weer gaat. In theorie kun je dan ook meerdere projecten tegelijk leiden, met meerdere teams.

Een lijnorganisatie is een vaste samenstelling van mensen die vast afgebakende taken en verantwoordelijkheden hebben. Over het algemeen is de lijnorganisatie verantwoordelijk voor de uitvoer van herhalende taken en diensten. In een lijnorganisatie heb je een vaste leidinggevende en over het algemeen vaste collega’s. Grote veranderingen worden uitgevoerd als project, door de projectorganisatie.

Nieuwe trend: DevOps.

In vaktermen wordt de projectorganisatie ook wel ‘Change’-organisatie genoemd en de lijnorganisatie ‘Run’-organisatie. Er is de laatste decennia veel wrijving tussen ‘Run’ en ‘Change’ ontstaan, doordat ontwikkelingen zich steeds sneller afspelen en de ‘Change’-organisatie inmiddels bijna wekelijks of dagelijks wijzigingen wil door kunnen voeren, terwijl de ‘Run’-organisatie dit het liefste zo min mogelijk doet. Door dit soort regelmatige wijzigingen onderdeel te maken van de ‘Run’-organisatie ontstaat er een soort project-lijn-organisatie, waarbij iedereen die verantwoordelijk is voor een product of dienst in ene deel uitmaken van 1 team. De oorsprong vind men in software ontwikkeling, waar de term DevOps dan ook vandaan komt.

Lees meer artikelen over DevOps >>

Ambitie

Kies je voor het vak van projectleider en wil je projectleider worden dan kun je een aantal stappen nemen. Lees om te beginnen dit artikel eens door, met tips om je voor te bereiden op het vak van projectleider. Karakter eigenschappen die je moet bezitten en/of verder ontwikkelen zijn doorzettingsvermogen, bezieling, enthousiasme, motiverend, zelfstandig, natuurlijk leiderschap en een tikkeltje eigenwijs. Je zult zonder (veel) formele macht en team van professionals moeten aansturen, die samen met jou een mooi eindresultaat moeten kunnen neerzetten. Een project wordt geboren uit het gegeven dat de reguliere lijn of run organisatie de verandering zelf niet kan bewerkstelligen – dus je doet altijd iets nieuws en iets spannends.

Lees meer artikelen over Projectleider worden >>

Opleiding volgen

Er zijn twee typen opleidingen die je zult moeten volgen: Vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.

Op de opleidingenpagina vind je een overzicht van alle relevante opleidingen. Ook zijn er zelfstudie opties voor onder andere Prince2 en IPMA.

Certificering keuzehulp
PRINCE2 Certificeren
IPMA Certificeren

Boeken en andere bronnen

Een andere bron van informatie zijn boeken en eBooks. Niet alleen specifiek over een bepaalde projectmanagementmethodiek, maar ook over specifieke zaken zoals stakeholdermanagement of het ontplooien van jezelf en je team. We hebben een speciale boekenwinkel voor projectleiders opgezet en bieden concrete voorbeelden over boeken per thema:

Projectmanagement boeken

 

Alle nieuwsitems over projectmanagement >>

Nieuwsitems & blogs

Verder is het vooral een kwestie van leren van en met collega projectleiders en in de tussentijd hou je uiteraard het laatste nieuws in de gaten op projectsucces.nl. Meld je bijvoorbeeld aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven ProjectSucces.nl nieuwsbrief:


Geen zorgen; we sturen je geen spam.
Meer dan 1100 ontvangers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.