MBTI

MBTI of de Myers-Briggs Type Indicator die mensen via een test in één van 16 persoonlijkheden plaatst. De Myers-Briggs Type Indicator is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers op basis van theorieën van Carl Gustav Jung.

Door middel van een gratis verkorte of betaalde uitgebreide test kun je uitvinden welk type je ‘bent’. Dit is een typering opgebouwd uit een aantal eigenschappen die je volgens het model in sterkere of mindere mate bezit. Elk van de persoonlijkheidstrekken uit het model kent weer een dichotomie over twee polen, wat er vervolgens zo uit ziet:

MBTI gaat uit van de voorkeuren van een persoon op vier dichotomieën met elk twee polen:

 • E/I-dichotomieextraversie, energie en inspiratie komt voornamelijk van de wereld om zich heen
  introversie, energie en inspiratie komt voornamelijk vanuit de innerlijke belevingswereld
 • S/N-dichotomiewaarnemend/sensing, voorkeur voor het opnemen van feitelijke informatie en informatie uit de wereld direct om zich heen
  intuïtief, voorkeur voor het opnemen van informatie in de vorm van verbanden en grote lijnen, gebruik makend van ervaringen en eerder opgedane informatie
 • T/F-dichotomiedenkend/thinking, voorkeur voor het nemen van beslissingen op basis van logica
  voelend/feeling, voorkeur voor het nemen van beslissingen op basis van gevoelens
 • J/P-dichotomiejudging, voorkeur voor een planmatige en geordende manier van werken en een waarde-oordeel gevend
  gewaarwordend/perceiving, voorkeur voor een flexibele en spontane manier van werken, de dingen bekijkend zoals ze zijn zonder daar direct iets over te vinden

MBTI is veelgebruikt in de wereld van HR, organisatie advies en opleidingen, maar tegelijkertijd ook omstreden. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor het MBTI model, net zo min als voor de theorien van Jung die eraan ten grondslag liggen. Toch is het voor velen een feest van herkenning en geeft het houvast om te zichzelf en anderen te begrijpen. Probeer het zelf en zie of het meerwaarde biedt.

Bron: Wikipedia MBTI Artikel

Hieronder een plaatje van de 16 persoonlijkheidstypes, elk met de eigen benaming in 4 letters die de eigenschappen van elk typering weergeeft van primair tot aan minimaal of beperkt aanwezig.

MBTI voor je projectteam?

We hebben zelf uitgebreide ervaring met het gebruik van MBTI in projectteams. Het bood ons een kans om met teamleden te kijken naar je sterke eigenschappen en je basis houding ten opzichte van bijvoorbeeld veranderingen, stress, werkdruk, problemen en natuurlijk de sociale interactie met collega’s binnen en buiten het team.

MBTI toon je immers dat sommige mensen gedreven worden door resultaat, anderen door logica en weer een ander op basis van intuïtie of moreel. Met die kennis kun je soms beter inschatten waarom iemand weerstand geeft: een logisch besluit is niet altijd een goed besluit voor de mensen die erdoor geraakt worden, of een verandering doorvoeren zal de een het liefste er doorheen drukken en de ander pauzeloos overleggen. Je team vindt hierin sterkte: voor elke situatie kun je bekijken wie het best geschikt is voor de klus, soms moet er gewoon top-down wat geregeld worden en soms moet er eerst even draagvlak gecreëerd worden. Vaak doen we dit op gevoel, maar MBTI heeft ons hier praktische handvatten bij gegeven.

MBTI inspiratie, links en filmpjes

Een introductie over MBTI en de persoonlijkheidstypes

Elke eigenschap kent cognitieve functies. Je zult na het doen van de test een eigen persoonlijkheid hebben, waarna je uiteraard gaat lezen in de testuitslagen. Daarna ga je je cognitieve functies op deze site onderzoeken:
https://www.typeinmind.com/fise

Een filmpje over de 8 cognitieve functies van je MBTI persoonlijkheidstype

MBTI stappenplanOok enthousiast geworden over MBTI? Volg dan ons mini stappenplan om onderweg te gaan. Laat uiteraard hieronder je ervaring of vraag even achter!

 • Stap 1: Verken je persoonlijkheidsvoorkeur met een MBTI gecertificeerde coach, zoals ikzelf.
 • Stap 2: Maak met je coach een ontwikkelplan.
 • Stap 3: Ga met je collega’s of vrienden aan de slag met de MBTI persoonlijkheidsvoorkeuren

Tip: de gratis online tests zijn leuk, maar leren je niet wat het betekent en leiden niet tot de ontwikkeling waar de MBTI foundation en Carl Jung voor stonden. Laat ze links liggen als je je serieus wilt ontwikkelen.

Blog: gratis test 16personalities.com ontmoet de echte MBTI

Video van Nigel van Houten over het verschil tussen gratis tests zoals 16 personalities en het officiele MBTI proces

Hieronder een greep uit de MBTI opleidingen die je kunt volgen:

We werken intensief samen met Nigel van Houten – gecertificeerd MBTI coach. Neem contact met hem op om de mogelijkheden te onderzoeken.

5 dingen die je nog niet wist van de MBTI

Blog: vijf dingen die je nog niet wist over de MBTI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.