Methoden

Een methode is een vaste manier van handelen of werken

Op de pagina methoden vind je informatie over veelgebruikte projectmanagement methodieken. Als projectleider werk je vaak volgens een van deze methoden of een variant erop en het vormt de basis voor het projectmanagement dialect wat we als professionals delen.

Methoden | Projectmanagement methodieken

De volgende methoden en competenties zijn opgenomen op deze pagina:

  • Prince 2 – de basis van veel projectmanagement aanpakken en de standaard voor het optuigen van een project.
  • IPMA – feitelijk geen methode maar een verzameling van 46 competenties waar IPMA er bij certificering 23 van toetst
  • PMW – ProjectMatig Werken
  • PMBoK – Project Management Body of Knowledge; Ansi norm voor projectmanagement, opgericht door Project Management Institute (PMI)
  • MSP – Managing Succesful Programmes; een standaard voor het managen van programma’s, opgericht door dezelfde makers als Prince2.
  • Lean Six Sigma – Methodiek gebaseerd op de Lean principes, met de nadruk op procesoptimalisatie en focus op kwaliteit.
Certificering keuzehulp

Specifiek voor IT-ontwikkeling zijn de volgende methoden beschikbaar:

  • DSDM – Dynamic Software Development Method; beproefde Agile ontwikkelmethodiek gericht op oplevering van functionaliteiten in software, met de klant.
  • SCRUM – Iteratieve software ontwikkelmethode bedacht in 1986 en momenteel weer razend populair. Raakvlakken met Agile werken zijn groot.
  • Agile – een filosofie waarin in korte iteraties wordt opgeleverd. Agile projectmanagement en softwareontwikkeling zijn bekende stromingen

Projecten leiden mét of zonder methodiek?

Stel je wilt projectleider worden en je vraagt je af – hoe wordt ik succesvol in projecten? Dan kom je al snel uit bij talloze methodieken, zoals hierboven beschreven die allemaal – mits goed gevolgd – beloven projecten succesvol af te ronden. Dat is in de praktijk uiteraard niet altijd het geval, maar een project management methodiek geeft je wel een leidraad om op te bouwen, een gemeenschappelijke ‘taal’ met andere projectleiders en projectteamleden en geeft je inzicht in instrumenten die je zou kunnen gebruiken.

Projectmanagement boeken

Geniet, maar pas toe met mate.

Projectmanagement methodieken zijn dus het gereedschap van de projectleider. Doe je de gereedschapskist van de projectleider open, dan zitten hier elementen uit methodieken in, persoonlijk talent, competenties en een dosis lief. Gebruik dat gereedschap als het nodig is – geen enkele monteur vouwt bij elke klus al zijn gereedschap uit en gebruikt alles voor de meest kleine reparatie. De metafoor lijkt wat gezocht – helaas zijn er te veel projectleiders die op deze manier het grootste projectrisico werden. Succes!

 


Eén reactie op “Methoden”

Reacties zijn gesloten.