Lean / Six Sigma Certificeringen

Niet specifiek voor projectmanagers, maar een certificering die in sommige sectoren nog steeds “hot” is, zijn Lean / Six Sigma certificeringen. Zoals je op onze thema pagina kunt lezen, is Lean meer een filosofie dan een methode. De “flow” die je creëert met de toepassing van Lean kan een hoop verspilde tijd en energie voorkomen. Als in combinatie met Six Sigma ook nog eens de variatie in de uitkomsten van de processtappen kan worden geminimaliseerd, heb je een ideale combinatie te pakken. Lean / Six Sigma is meer bedoeld voor lijnorganisaties dan projectorganisaties en meer gericht op productiewerk. Je kunt het echter breder dan dat toepassen.

Welke certificering kies je?

Lean / Six Sigma kent een aantal verschillende niveaus van certificering, afhankelijk van hoe zwaar je rol is in Lean trajecten en hoeveel ervaring je hebt.

Lees hier meer over de traditionele projectmanagement certificeringen PRINCE2, IPMA en PMI

Lees hier meer over Agile en Scrum certificeringen

 

Yellow Belt

Als je onderdeel uitmaakt van een team wat Lean verbetertrajecten doorvoert, of je leidt zelf kleinschalige projecten, dan begin je met de Yellow Belt certificering. Je kunt je Yellow Belt certificering behalen door een multiple choice examen te maken van 60 vragen. Je kunt hierbij 300 punten behalen en een score hoger dan 230 maakt dat je slaagt voor het examen! Er zijn geen verdere vooropleidingen of eisen aanwezig: iedereen kan dus aan dit examen meedoen om de Yellow Belt binnen te slepen.

 

Green Belt

De volgende stap in het proces is dat je eventueel doorgaat voor je Green Belt certificering. De Green Belt is bedoeld voor personen die goed bekend zijn met de Lean theorie en die ervaring hebben binnen- en met het leiden van teams die Lean verbeterprocessen doorvoeren. In de meeste gevallen zal dit als parttime rol zijn naast de normale functie. Je begrijpt alle aspecten van de DMAIC processen (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) en kent de verschillende Six Sigma tools die je kunt gebruiken.
Het is niet nodig om eerst je Yellow Belt te halen! Er zijn namelijk geen vooropleidingen vereist om deel te mogen nemen aan het Green Belt examen. Het examen duurt twee keer zo lang als een Yellow Belt examen (3 uur) en bevat 100 vragen. Je kunt 500 punten behalen, en voor het slagen heb je een score van minimaal 385 nodig.
Een opleiding is niet nodig, maar wordt voor de Green Belt certificering wel aanbevolen.

 

Black Belt

Ben je nog niet tevreden met je Yellow of Green Belt certificering? Dan kun je ook nog opgaan voor je Black Belt. De Black Belt certificering is bedoeld voor mensen die zich fulltime bezig houden met Lean verbetertrajecten en hierbij projectteams leiden. Er wordt hier dus een gedegen kennis en ervaring gevraagd van de Lean principes en van de Six Sigma tooling, processen en methodieken.
Ook hierbij geldt dat je niet vooraf je Yellow of Green belt certificering hoeft te hebben voordat je het examen gaat maken. Je kunt dus in theorie ineens een Black Belt certificering binnen halen, hoewel deze weg niet heel gebruikelijk is. Het examen duurt 4 uur en telt 150 vragen. Van de 750 te behalen punten moet je er minimaal 580 halen wil je jezelf een Black Belt gecertificeerd persoon kunnen noemen.
Gezien de hoeveelheid kennis en ervaring die je moet meenemen om het examen te behalen, is een opleiding zeker aan te raden.

 
Uitgelicht
big_lean-six-sigma-groep

Green Belt
De Lean Six Sigma Group heeft een Bootcamp opgesteld voor het behalen van de Green Belt Certificering. Je leert wat Lean is, wat Six Sigma, en hoe deze elkaar versterken. Je krijg alles te horen over de DMAIC processen. Om er gevoel bij te krijgen wordt alle stof behandeld door middel van een case. De cursus is verspreid over meerdere dagen zodat je de theorie direct in je werk kan toepassen.
Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie.
Vraag brochure aan

big_12mprove-4c30c8c8cc830288555cf7086399ca68

Yellow Belt
Zoek je naar een goede basis om met Lean Six Sigma aan de slag te gaan? Als verbreding voor je huidige kennis? Met een zeer goede beoordeling biedt 12MProve een 3daagse training aan die je meeneemt in alles ins en outs om een Yellow Belt gecertificeerd medewerker te worden. “Inspirerend, actiegericht en powerpointloos” zoals ze zelf omschrijven. De trainers zijn allemaal ervaren met Lean, zowel als manager of als consultant. Laat je ook meenemen in de wereld van Lean Six Sigma. Klik hier voor meer informatie.
Vraag brochure aan