10 zinnen die succesvolle mensen vermijden

3e5c365Succes is een keuze, grapte een cup-a-soup reclame ooit. Het is in ieder geval voor een flink deel waar, zo vermijden succesvolle mensen de volgende 10 zinnen bijvoorbeeld steevast – maar worden ze door ‘losers’ met regelmaat gebruikt. Het ontwikkelen van een winnaars mentaliteit kun je leren en door een positieve instelling te hanteren is de kans op projectsucces groter.

Neem een voorbeeld aan onderstaande overzicht en onthou diegene die je wellicht soms zelf gebruikt of vul ze aan met zinnen die we allemaal zouden moeten vermijden. Voorkom negatieve gedachtes en associaties – want als jij je gedraagt als de voorzitter van de tegenpartij, associeert iedereen jou met negativiteit in plaats van een ‘can-do’ mentaliteit. Voorbeelden geïnspireerd op een overzicht wat ik tegenkwam op LinkedIn, van succesvolle CEO’s en projectleiders met veel projectsucces.

10 zinnen die succesvolle mensen vermijden (Maar Losers gebruiken)

  1. Dat zal niet werken.
    Hoe weet je dat het niet zal werken? Zelfs als het is iets dat al eerder is geprobeerd, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het niet zal werken deze keer. Het afsluiten van ideeën, zonder ze te proberen is zeker niet het kenmerk van een winnaar.
  2. Ik kan het niet doen.
    OK, negatieveling, maar wat denk je? Als je het niet kunt doen, is de kans groot dat ze wel iemand vinden die het wel kan. In plaats daarvan, benader je iets wat je wellicht nu nog niet kan vanuit het perspectief van wat je nodig hebt om je taak te volbrengen. Heb je bijvoorbeeld opleiding, begeleiding of meer tijd nodig?
  3. Onmogelijk
    Dingen zijn zelden onmogelijk, dus gebruik dit woord alleen in een ontkenning (dus, NIET onmogelijk 😉 ). Onmogelijk wordt gebezigd door mensen die closed-minded zijn, zich niet kunnen verplaatsen in iemand anders’ visie. In plaats van te roepen dat iets onmogelijk is, open je geest en denk na over wat wel mogelijk is. Benader het probleem uit verschillende invalshoeken en brainstorm met je team. Er werd niets geweldigs gemaakt door mensen die dachten dat het onmogelijk was.
  4. Dat is niet eerlijk.
    Dat klopt, het leven is niet eerlijk. Op de kleuterschool was de wereld al oneerlijk en die blijft dat. Professionals die nog steeds met regelmaat roepen dat iets niet eerlijk is, hebben een bijzonder groot probleem (en wellicht wat onverwerkt jeugdverdriet). Ga uit van de mogelijkheden en bekijk wat je zelf kunt bijdragen om de situatie voor jou ‘eerlijker’ te maken. Niemand gaat het voor je doen.
  5. Het is niet mijn schuld.
    Als het niet jouw schuld is, wiens schuld is het dan wel? Is deze gedachte vruchtbaar of nuttig? Los het iets op, in een nabije toekomst? Nee. Concentreer je niet op schuld, maar op het oplossen van problemen. Een van de grootste belemmeringen van organisaties om te leren leren is de angst om te falen. Dat stopt pas als de schuldvraag ondergeschikt raakt aan de ‘wat hebben we hier van geleerd’-vraag.
  6. Misschien kan ik dit wel… 
    Misschien is de start van al het falen. Geen marathonloper begint aan de 42 kilometer omdat hij denkt het misschien te halen. Er gaat geen raket naar de maan, omdat we denken dat het er misschien arriveert. Er is een groot verschil tussen weten dat niet altijd alles lukt en bij voorbaat communiceren dat je er vanuit gaat dat het niet lukt. Oké, in de onderhandeling met een partij kun je het woord wellicht gebruiken, maar als het gaat om daadkracht en overtuiging doen we dingen, of we doen ze niet – misschien is geen optie.
  7. Dat is niet mijn taak.
    Een CIO van een bijzonder groot overheidsorgaan vertelde me recent dat hij zijn medewerkers tijdens zijn aanstelling heeft uitgelegd dat hij nooit meer ‘dat is niet mijn taak’ of ‘dat stond niet in de opdracht’ wilde horen. Als je je gaat gedragen naar de letterlijke bewoording van je functieomschrijving blokkeer je elke vorm van vooruitgang. Stap buiten je comfortzone en pak die bal op.
  8. Nodig hebben
    Er is een groot verschil tussen willen en nodig hebben. Als je iets nodig hebt impliceert het dat er geen andere weg is, terwijl er meestal juist meerdere wegen zijn.
  9. Ik denk..yoda
    Ik geloof, ik denk, ik ben er van overtuigd – echte leiders denken niet, maar weten. Je loopt het risico dat je een keer overmoedig bent, maar als je wilt dat mensen je volgen op het moment dat het nodig is, dan is ‘ik denk’ niet de overtuiging die men zoekt. Ga met wat je weet.
  10. Ik zal het proberen.
    Yoda zei al eens ‘Do, or do not’, oftewel, er is geen proberen, alleen maar doen, of niet doen. Het is een onbewuste uiting van onzekerheid om te stellen dat je iets probeert; terwijl je kracht ligt in je eigen overtuiging dat iets gaat lukken. Het gaat wederom niet om de vraag of je ooit zult falen, maar om de vraag of je eraan begon alsof je succesvol zou zijn.

Komen bovenstaande voorbeelden bekend voor? Welke zou je er aan toe willen voegen?


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

2 reacties op “10 zinnen die succesvolle mensen vermijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.