5 tips om je privacy meteen beter te beschermen

Recht-op-privacy-300x199Elke week is er wel weer een nieuwe inbreuk op privacy gevoelige informatie zoals accounts, creditcard gegevens, persoonlijke data of identiteitsroof. Hoewel het nog steeds opvallend is hoeveel mensen hun schouders erover ophalen, zijn er ook die wel iets willen doen, maar niet weten wat.

5 tips om je privacy meteen beter te beschermen

Via TED kwam ik een artikel tegen met vijf betrekkelijk eenvoudige tips om je privacy nu beter te beschermen of je data beter te beveiligen. Geen nood, je hoeft er geen raketgeleerde voor te zijn, maar vooral handige tools het werk laten doen of bestaande mogelijkheden te gebruiken.

  1. Neem een robot in dienst om je wachtwoorden te onthouden.
    Het menselijk brein kan maar zoveel tegelijk onthouden, laat staan voor elke website of applicatie een apart, niet op elkaar lijkend, wachtwoord. De meeste van ons gebruiken daarom voor veel websites hetzelfde wachtwoord. Verliest één zo’n site jouw gegevens een keer of laat je ze zelf ergens per abuis slingeren, dan hebben kwaadwillenden toegang tot al je accounts! Er zijn talloze oplossingen die wachtwoorden voor je bewaren, beveiligd in een digitale kluis (versleuteld) en zelf lange, ingewikkelde wachtwoorden voorstellen voor gebruik op deze sites. Neem dus nu nog een wachtwoord robot in dienst en laat deze zware taak over aan een professional.
  2. Kies voor de optie 2-factor authenticatie als het kan
    Internetbankieren is over het algemeen net wat veiliger doordat je niet alleen een wachtwoord (of pincode) nodig soghoian_ted_v2_14511925043_3546093412_ohebt, maar ook nog een gegenereerde sleutel. Dus als ik jouw pincode heb, maar kan geen sleutel genereren (one time password) dan kan ik niets. Er zijn diverse sites die 2-factor authenticatie ondersteunen, zoals Google, Facebook of als je een Synology NAS gebruikt bijvoorbeeld. Waar mogelijk zet dit aan.
  3. Versleutel de data op je computers
    Zowel OSX voor de Mac als Windows voor de PC hebben de optie om je data op je computer volledig te encrypten. Combineer dit met een degelijk wachtwoord op je systeem en bij verlies of diefstal kan de ‘vinder’ of dief er niets mee – behalve hooguit leegmaken. Met de komst van SSD’s in computers is eventuele impact op de snelheid van je computer geen issue meer – ik merk er bijvoorbeeld op mijn Macbook met SSD niets van of versleuteling uit of aan staat. Ook op mobiele apparaten worden dit soort opties steeds meer gemeengoed. Gewoon aanzetten.
  4. Plak een sticker op je webcam
    Voor gek werd ik verklaard toen ik jaren terug met een ‘NSA-sticker’ rondliep over mijn webcam lens op mijn laptop. En nu staat ie in het lijstje van dingen die je nu direct zou moeten doen voor je privacy. Hoewel het niet dagelijks in het nieuws komt gebeurt het vaker dan je denkt dat hackers toegang krijgen tot een systeem en de webcam gebruiken om nietsvermoedende slachtoffers te bespioneren. Je merkt hier zelf niets van, tot je jezelf terug vindt op louche websites.
  5. Versleutel je telefoonverkeer, chat en video
    Steeds meer apps op je telefoon of tablQuantum-Encryption-640x353et ondersteunen versleuteling van verkeer tussen jou en degene met wie je belt, chat of een videogesprek voert. FaceTime voor Apple apparaten werkt goed, WhatsApp voor Android versleutelt verkeer en er is een gratis app ‘Signal‘ te krijgen in Apple’s app store.

Nog meer tips? Welke password manager gebruik jij bijvoorbeeld? En wat is je favo kleur Post-It om op je webcam te plakken? 


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Eén reactie op “5 tips om je privacy meteen beter te beschermen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.