5 tips voor betere vakantiefoto’s

FullSizeRenderMet de vakantie voor de deur is het tijd om even niet bezig te zijn met de voortgangsrapportages, mijlpalenplanning en andere projectmanagementzaken. Daarom nu een artikel met 5 tips voor betere vakantiefoto’s! (ook voor mensen die geen projecten leiden, maar wel vakantie vieren, uiteraard 😉 ).

5 tips voor betere vakantiefoto’s

Tip 1 – kies de camera die bij je past

Al ruim 10 jaar beoefende ik fotografie als uit de hand gelopen hobby. Begon het met kiekjes, werden het later leuke platen en voor ik het wist was ik fotograaf op evenementen en bruiloften. Later werd ons gezin uitgebreid met wat kinderen en voor ik het wist kon ik mijn vaste cameratas met > 12 kilo aan camera apparatuur niet meer meenemen de bossen in van Bali, bijvoorbeeld. De spullen lagen op de plank of in de hotelkamer en op mijn rug prijkte een kind, in plaats van een LowePro fototas. Daarom mijn eerste tip: kies bij de keuze voor jouw foto apparatuur voor een camera die je mee gaat nemen. Zelf ben ik van de Canon xD serie overgestapt naar de Sony A7x serie, een semi-profi camera in het formaat van een compact camera. Als je helemaal geen camera mee neemt, kies dan een telefoon met knappe camera – een aantal van mijn beste foto’s heb ik gemaakt met mijn iPhone bijvoorbeeld.

Mia_filmpje_BI 25

Tip 2 – Neem meerdere geheugenkaartjes mee

Elke dag wissel je je kaartje om, 1 bewaar je in de hotelkluis en 1 in de camera (of meer). Wordt je camera gestolen of opgegeten door een Nijlpaard, dan heb je altijd de helft van je foto’s nog.

Tip 3 – Voeten doen er toe.

Je camera heeft meer megapixels dan je ooit zult gebruiken, dus zoom een beetje uit en zet ook die voeten, dat voorhoofd en de armen er op. Zo vaak zie ik volledige collectief kiekjes, zonder voeten of met ontbrekende delen van hoofden en armen. Zonde.

IMG_2851 - Version 2

Tip 4 – Less is more

Door schade en schande wijs geworden  – je hebt echt geen 100 foto’s nodig van je hotelkamer. Ook die glijbaan waar je jongste telg zo leuk afzoeft – als je eenmaal thuis bent en de buren wilt trakteren op een indruk van jullie reis is 1 foto genoeg. Zeker met een moderne camera of zelfs een nieuwere telefoon maak je door de afdrukknop iets langer ingedrukt te houden al snel tientallen tot honderden foto’s. Less is more is het credo. Beter 5 goede dan 500 slechte foto’s.

IMG_5519 - Version 2

 

Tip 5 – begin vandaag nog met het organiseren van je foto’s

Hoevaak ik niet mensen tegenkom die aangeven een map met 101 submappen te hebben met daarin.. mappen, met foto’s, filmpjes en soms zelfs andere data. Niet nodig en niet handig. Je vindt zo natuurlijk niets meer terug en uitzoeken is een uitdaging – terwijl er nogal wat software op de markt is om je erbij te helpen. Online, met behulp van Flickr, Google foto’s, iCloud van Apple of Microsoft OneDrive. Wil je liever een privé omgeving, dan is een Synology NAS met foto functionaliteit een uitkomst en om je collectie op meer professioneel niveau in het gareel te houden is er Adobe Lightroom of (ooit ook Apple Aperture, maar die gaat er uit en wordt vervangen door de beperktere) Apple’s Photos voor OSX.

PS; een kopie van je foto’s is geen backup – zorg altijd voor een externe locatie met foto’s. Ideaal is dan het origineel op je pc en een kopie op FlickR bijvoorbeeld – om te beginnen. Lees meer over backups >>

 

IMG_5400 - Version 2

 

 

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.