Nu de iPhone 6S bijna in de winkels ligt is het voor mij de tweejaarlijkse rekensom of ik een abo verlenging kies, of het toestel los koop. In dit artikel 5 tips voor het kiezen van de beste deal voor jouw nieuwe smartphone, of dat nu een Samsung S6 edge, Huawei of LG is – je totale kosten van eigendom aan het einde van de looptijd zijn belangrijk in de keuze.
5 tips voor de keuze van een nieuwe telefoon
Als je contract bijna afloopt, of je bent gewoon toe aan een nieuwe telefoon zijn er een aantal opties. Of je kiest voor een losse telefoon en een zogenaamd ‘sim only’ abonnement of je kiest voor een abonnement met telefoon, waarin je feitelijk je telefoon op afbetaling koopt. Linksom of rechtsom heb je dus een component voor de aanschaf van de telefoon en een component voor de maandelijkse verbruikskosten voor data, belminuten en jawel, sms.
Tip 1 – bereken je totale kosten
Zelf pak ik Excel er altijd even bij om de totale kosten uit te kunnen rekenen, de ‘formule’ is eenvoudig doch doeltreffend. Neem alle kosten over de looptijd van je abonnement + kosten voor het toestel en som dit op:
- Maandelijkse kosten x de looptijd (dus bijvoorbeeld 20 euro per maand x 24 maanden = 480,-)
- Eenmalige kosten bij aanschaf van de telefoon (dit kan een aanbetaling zijn, of de totale kosten van het toestel)
- Eventuele maandelijkse aflossing van het toestel x de looptijd
De echte fanatiekeling wil misschien ook de restwaarde van het toestel na 2 jaar nog meenemen in de beslissing, toestellen van verschillende merken/types hebben een goed voorspelbare restwaarde die ook nog eens flink uit elkaar ligt. Dus wat initieel een hoge aanschafprijs oplevert kan uiteindelijk toch kosteneffectief zijn als het toestel na 2 jaar nog goed te verkopen is.
Tip 2 – check de flexibiliteit van je contract
Zelf kan ik niet goed voorspellen wat er tussen nu en 2 jaar gebeurt, dus vind ik het fijn dat ik zowel kosteloos het abo kan verruimen, maar ook de mogelijkheid heb een kleinere bundel te nemen. Dat laatste is meestal niet zonder kosten mogelijk of helemaal niet mogelijk. Check dus even wat de mogelijkheden zijn.
Tip 3 – check de buitenland bundels
Sommige providers bieden uitstekende buitenland opties om voor relatief weinig geld toch data en belminuten te hebben terwijl je op reis bent. Andere providers vragen nog steeds de hoofdprijs per verstookte MB en gebelde minuut. Neem dit mee in je keuze voor een abo, want hier is achteraf meestal niets meer aan te doen en dan heb je op reis in ene hoge kosten.
Tip 4 – kies de looptijd van je contract
Het lijkt soms alsof 2 jarige contracten goedkoper zijn dan 1 jarige contracten, maar meestal komt dit doordat je bij een 1 jarig contract met toestel het toestel in 1 jaar betaalt. Het is dan na 1 jaar al volledig in je bezit en afbetaalt, terwijl bij een 2-jarig contract je 2 jaar aan hogere maandlasten vast zit. Het kan aantrekkelijk zijn in 1 jaar het toestel te betalen en het tweede jaar het toestel te behouden en simonly te nemen. Elk jaar een nieuw toestel kan ook, al gaan de meeste telefoons zeker twee jaar mee.
Tip 5 – kies je eco-systeem
Zelf heb ik iPhone’s sinds de iPhone 3G en sinds die tijd een indrukwekkend palet aan app’s bij elkaar gescharreld. Overstappen naar een Android toestel koste me dus niet alleen een nieuwe telefoon, maar ook het ‘instappen’ in een nieuw eco-systeem. Nu zijn de bekendere app’s voor sociale media e.d. wel gewoon gratis te downloaden (ze verdienen immers aan de data die ze van je verzamelen) maar allerlei andere app’s kosten weer opnieuw geld. Voor mij zou dat overstappen van eco-systeem potentieel nog duurder zijn dan een nieuwe telefoon.