8 tips voor leiders die echt werken

Grote teams zijn de bouwstenen van een organisatie. Een geweldig team heeft gemeenschappelijke doelen, duidelijke rollen, transparante processen voor het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen en de mogelijkheid om constructief om te gaan met conflicten. Een goed team heeft enkele van deze elementen, een geweldig team heeft ze allemaal. In dit artikel 8 tips voor leiders, die echt werken. 8 tips voor leiders die echt werken!

Net als iedereen in een coachende rol, heeft een succesvol teamleider een reeks handvatten om ze te helpen. Ook op zoek naar tips om de prestaties van je team te verbeteren, check dan deze 8 tips:

 

1 – Leg de nadruk op gemeenschappelijke belangen en waarden

Je kunnen identificeren met de groep waar je deel van uit maakt is essentieel voor succes van het team. Overeenstemming bereiken over doelstellingen, stategieen en de noodzaak tot gezamenlijke inspanning vergroot de kans op succes en vergemakkelijkt een sterke identificatie met de groep. Grote leiders benadrukken wederzijdse belangen en voorkomen dat er te veel wordt stilgestaan bij verschillen. Identificeer deze gezamenlijke doelen en leg uit waarom de samenwerking van het team nodig is deze te bereiken. Coach je teamleden om samen te werken en met nieuwe ideeën te komen.

Linked In a Network - Social network and social connections concept
Linked In a Network – Social network and social connections concept

2 – Praat over het belang van het opbouwen van vertrouwen en samenwerking

Het opbouwen van vertrouwen en samenwerking is van vitaal belang als het werk vereist dat informatie, apparatuur en andere middelen worden gedeeld en wanneer teamleden onder grote druk worden gevraagd lange tijd intensief samen te werken. Een gebrek aan vertrouwen en samenwerking zal het succes van het team in de weg staan en de kans op falen vergroten. Als leider moet je de noodzaak van samenwerking en vertrouwen in zien en manieren vinden om dit binnen het team te versterken. Voorbeeldgedrag is een goed begin.

3- Verhoog Prikkels voor onderlinge samenwerking

Prikkels die individuele prestaties stimuleren moedigt mensen aan te concurreren met elkaar. Daarom zullen succesvolle leiders nooit individuele prestaties gebruiken om het team beter te laten presteren. Stel dus team doelstellingen en zorg dat iedereen binnen het team een afgeleide van de teamdoelstelling heeft en kan behalen. Op deze manier is duidelijk dat elk persoonlijk doel bijdraagt aan het grotere doel en niet leidt tot onderlinge concurrentie die ten koste gaat van de teamdoelen.

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.