9 dingen die je tijdens je sollicitatie niet moet doen

solliciterenYes! Je mag op sollicitatiegesprek en het enige wat tussen jou en je droombaan of opdracht staat – is de HR manager die het interview afneemt. Het overtuigen van de sollicitatie commissie is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je op weg te helpen hier 9 dingen die HR managers aangeven als grootste ergernis te ervaren tijdens sollicitatiegesprekken. 

Een sollicitaite is ook voor een projectleider een spannende aangelegenheid, of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of een volgende opdracht – met hulp van deze tips kun je je beter voorbereiden op de volgende stap in je carrière. HR managers deelden hun ergernissen en zo kwamen deze sollicitatietips tot stand.

9 dingen die je tijdens je sollicitatie niet moet doen

  1. Als je niets weet van het bedrijf of product
    Het wordt gezien als tijdsverspilling als je je niet voorbereid hebt op een gesprek. Verdiep je dus op z’n minst in het bedrijf waar je solliciteert en de producten en diensten die het bedrijf levert. Het toont dat je interesse hebt, gepassioneerd bent over het bedrijf en de dienstverlening en gemotiveerd bent eigen initiatief te tonen.
  2. Als je geen vragen stelt
    Vragen stellen bevredigt niet alleen je eigen honger naar meer kennis, maar laat ook zien dat je werkelijk interesse hebt in die baan en niet zomaar een baan. HR managers vinden het belangrijk dat je door vragen te stellen laat blijken wat je belangrijk vindt en waar je interesse ligt.
  3. Wees niet te volhardend en ongeduldig
    Elke dag bellen hoe de sollicitatieprocedure loopt of regelmatig nog een reminder er achteraan e-mailen wordt niet als prettig ervaren. Er is een gulden middenweg, aangezien niets van je laten horen ook niet in je voordeel werkt. Maak in ieder geval geen verpletterend negatieve indruk door te wanhopig over te komen.
  4. goedverhaalDe sollicitatie procedure niet volgen
    Hoewel sommige bedrijven je dagen aan het werk zetten om alleen al te kunnen solliciteren zul je je hier in beginsel toch in moeten schikken. Dus wordt er gevraagd om referenties, een motivatie of een getuigschrift – zorg hier dan voor, alvorens te solliciteren. Niet voldoen aan de eisen zet je op een achterstand en maakt het dat je vrijwel direct uit de procedure ligt in de meeste gevallen.
  5. Check je copy-paste werk nog eens en voorkom fouten
    Iedereen weet dat je je sollicitatiebrieven hergebruikt, motivaties even aanpast van de vorige sollicitatie en je andere stukken ook hergebruikt. Toch hoeft een HR manager dit niet te zien – check dus voor verzending alles nog een laatste keer op verwijzingen van vorige sollicitaties, anders sta je direct op achterstand.
  6. Slecht te volgen verwijzingen opnemen in je brief of CV
    Als je verwijst naar een online profiel, publicatie of andere bron, zorg dan dat deze goed vindbaar zijn. Een ontzettend lange link overtypen is simpelweg vervelend.
  7. Het sollicitatiegesprek niet opvolgen
    Na het gesprek stuur je binnen 1-2 dagen een korte opvolging per e-mail, met daarin je afdronk van het gesprek en dat je er naar uitkijkt verder te praten met het bedrijf in kwestie. Laat zien dat je interesse hebt en verwijs eventueel nog naar een aanvullend relevant item om het gesprek (in gedachten) op gang te houden.
  8. Als je een antwoord op een vraag fantaseert
    HR managers zijn ervaren en getraind in het overvallen van kandidaten om te kijken hoe ze erop reageren. De HR managers geven aan dat het opvallend vaak voorkomt dat sollicitanten antwoorden gaan fantaseren als ze het even niet weten, waarmee ze zichzelf in de problemen brengen. Er zijn verschillende technieken om met een lastige vraag om te gaan, de meeste simpele is toegeven dat je iets niet weet (en uiteraard bereid bent het op te zoeken).
  9. Als je je communicatie te informeel maakt
    Hoewel je na een gesprek de HR manager kent, betekent dat niet dat je in je communicatie in ene heel informeel kunt zijn. Vermijd ook de vervelende onderschriften bij e-mail ‘Verzonden van mijn iPad’ en dat soort zaken, die kun je prima vervangen door ene degelijke handtekening zodat niemand hoeft te zien dat je je e-mails schrijft op een tablet. Wees verder zelfverzekerd, maar niet overdreven amicaal.

Geïnspireerd op een artikel op Business Inssider (Engelstalig).


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Eén reactie op “9 dingen die je tijdens je sollicitatie niet moet doen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.