Acht Redenen om een Projectmanager in te huren

handshakeSoms lijkt het zo duur: een externe kracht inhuren. Op korte termijn is dat wellicht ook zo: een medewerker in dienst is immers op papier goedkoper. Maar voor de ZPP-ers onder ons is er hoop. Er zijn namelijk goede redenen om wel een Projectmanager in te huren, ofwel een “PMaaS” dienst af te nemen. Daarom: acht Redenen om een projectmanager in te huren.

1. Kennis en ervaring

Als een organisatie een project gaat starten, kan een projectmanager worden gezocht die precies de kennis en ervaring heeft, die nodig is. Men hoeft het niet voor minder te doen, want het aanbod is groot genoeg – en er is meestal wel een geschikte kandidaat beschikbaar. Dit wil niet zeggen dat de “eigen interne projectmanagers” onvoldoende presteren: maar niet iedereen heeft simpelweg ervaring met alles.

2. Vasthoudendheid

succesEen projectmanager die ingehuurd wordt, zal zo snel mogelijk de klus willen klaren, op een succesvolle manier. Weinig kans dus dat er sprake is van langdurige vakanties, verzuimgedrag of andere redenen voor afwezigheid. Commercieel voor zowel de projectmanager als de opdrachtgever handig. De Projectmanager is namelijk niet alleen uit op een leuke volgende klus, maar ook op een goede referentie.

3. Openheid

Omdat een externe projectmanager meer buiten de interne bedrijfspolitiek staat, en niet volledig afhankelijk is van de opdrachtgever, zal hij/zij opener en transparanter zijn over zaken die wellicht anders onder het tapijt worden geschoven. Het is immers van groot belang om alles goed onder ogen te zien om het project tot een succes te maken.

4. Een frisse blik

Deze is al een aantal keer in andere blogs aan de orde gekomen, maar een externe kracht brengt vaak – naast de kennis en ervaring – ook een objectieve, frisse, blik op de zaak mee. Dit kan helpen om dingen te zien die voorheen buiten het gezichtsveld zijn geraakt.

5. Werkbelasting

solliciterenVoor een opdrachtgever kan de situatie gelden dat er de afgelopen jaren flink gesneden is in de capaciteit. Minder fte, maar meer werk. Dit kan ertoe leiden dat de kwaliteit van het werk er niet beter op wordt en de succeskans daalt. Door gebruik te maken van een “flexibele schil” van externe projectmanagers, kan de last worden verminderd zonder de fte’s op de loonlijst te laten stijgen.

6. Efficiëntie

De opdrachtgever betaalt alleen voor wat er gedaan wordt. Nu zijn er projectmanagers die vooral uren willen schrijven en daarom 40 uur per week op kantoor bij de klant zitten (te Nu.nl-en, VI.nl-en, enz. — Jij niet toch?), maar normaal gesproken betaalt de klant vooral voor de prestatie (misschien zelfs tegen een fixed price). Dat is een voordeel ten opzichte van iemand in dienst die fulltime kosten maakt.

7. Flexibiliteit

De eerder genoemde “flexibele schil” maakt het mogelijk om wanneer nodig de juiste kennis in te schakelen. On demand. Voor zolang als nodig, waarna de opdracht klaar is en de projectmanager de volgende klus kan gaan klaren. Hoe flexibel is dat?

8. Vergroting van het kennis netwerk

Laat je netwerk groeienEen projectmanager die wordt ingehuurd, neemt zijn eigen kennis en ervaring mee, maar vaak ook die vanuit zijn netwerk. Dat maakt het mogelijk om voor andere projecten met andere eisen snel de juiste mensen te vinden, zonder dat je direct dure recruiters hoeft te gebruiken. Even het netwerk activeren kan tot snelle en goede resultaten leiden.

Dus: opdrachtgever: wat let je? En beste freelancer: hier heb je de verkoopargumenten. Let er wel op dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat je aantrekkelijk blijft voor je klant – uiteindelijk gaat het om de win-win!

(geïnspireerd op bron: CIO.com)


 


 

Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.