Agile Scrum volgens Spotify

Gevoelsmatig is half Scrum-minnend Nederland al bij Spotify in Stockholm op de koffie geweest, maar voor de andere helft in deze post toch wat achtergrond over hoe Spotify Agile Scrum heeft geadopteerd. In dit artikel leg ik uit hoe Agile Scrum volgens Spotify werkt.

Squad, Tribes, Chapters en Guilds

Word of Warcraft achtige benamingen voor de inrichting van de organisatie, om maar eens mee te beginnen. Spotify heeft er voor gekozen de organisatie meer handen en voeten te geven rondom de ‘ouderwetse’ Scrum-teams. Zo is het klassieke scrum-team een Squad, vormen verschillende squads met voldoende raakvlakken en verantwoordelijkheden een Tribe. Squadleden uit verschillende squads met een zelfde soort interesse of werkveld vormen daar dan weer Chapters binnen en voor het betere losse interessewerk kun je een Guild vormen op basis van vrijwilligheid en gezamenlijke interesse.

Agile Scrum volgens Spotify

Even de opsomming:

  • Squad: een scrum-team, zo autonoom mogelijk
  • Tribes: verzameling squads, met maximaal 100 mensen, die samen werken aan een onderdeel of zelfde stuk van de keten, ingericht met minimale afhankelijkheid van andere tribes.
  • Chapter: community op basis van kennis, ervaring en competentie, waarbij de chapter lease de lijnmanager is.
  • Guilds: Community op basis van interesse, over Tribes heen. Gaat horizontale en verticale grenzen te buiten – draait puur om uitwisseling van kennis op basis van interesse.

Anders, maar wel herkenbaar?

De traditionele matrix organisatie waarin de lijn (chapters) door de projectteams (squads) werden geflankeerd komt in gedachten voorbij, maar dat zou de opstelling niet helemaal eer aan doen. Wat namelijk altijd leidend is in de Spotify versie van de scrum-based organisatie is het leveren van goede software voor haar gebruikers. De organisatie is dus volledig product-georienteerd en heeft louter als doel om samen Spotify als product beter te maken.

De klassieke organisatievormen konden nog wel eens onderverdeeld zijn teams die wel meewerkten aan een product, maar er geen eindverantwoordelijkheid over droegen. Daarin zouden de chapters leidend zijn en de squads volgend en dat is in deze vorm andersom – de squads zijn leidend en de chapters volgen daaruit. Wat ook afwijkt is dat de Tribe – bestaande uit squads en chapters 1 gezamenlijke ‘leider’ hebben in plaats van dat projecten en lijn onder apart aansturing vallen. Uiteraard is het functioneren van Scrum-teams al dan niet met DevOps sowieso totaal anders dan die van traditionele watervallende-projectteams in combinatie met lijn-teams.

Iedereen wordt Spotify!

Gekscherend begon ik al over de bezoekjes die aan Stockholm worden gebracht om uit de eerste hand mee te krijgen hoe dat nu werkt en dat is absoluut interessant om te doen – toch is het belangrijk in het achterhoofd te houden dat Spotify nog steeds een software bedrijf is wat streaming muziekabonnementen verkoopt en geen bank, zorg- of onderwijsinstelling. Toch valt er veel te leren van de Agile Scrum implementatie bij Spotify, ik zal er later nog eens meer over delen.

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.