Agile in de zorg noodzaak?

De zorgsector is sinds de radicale omslag ingezet door Els Borst flink in beweging. Effectiviteit en efficiency zijn belangrijker geworden en het verlagen van kosten is een doel op zich geworden. Logisch dat zorginstellingen en zorgverleners op zoek zijn gegaan naar manieren om hun werk efficiënter te kunnen doen. Agile is in veel sectoren al doorgedrongen, maar in de zorg blijft het nog achter – in dit artikel deel ik mijn eerste ervaringen met Agile in de zorg.

Agile in de zorg vs Lean Six Sigma

Lean en specifiek Lean Six Sigma is wel al een bekend fenomeen in de wereld van de zorg. Dit omdat procesoptimalisatie en standaardisatie van kwaliteit en handelen prima ondersteund kunnen worden door Lean Six Sigma. Tegelijkertijd geeft Agile, zoals de term letterlijk betekent, een vorm van wendbaarheid voor organisaties. En dat lijkt op het oog een beetje te botsen: standaardisatie om procesoptimalisatie te bereiken tegenover wendbaarheid om snel aan te passen aan veranderende omstandigheden of bijvoorbeeld eisen vanuit patiënten, toezichthouders, wetgeving of verzekeraars.

 

Het belang van wendbaarheid in de zorg

Inmiddels zijn er afgelopen jaren weer flinke veranderingen geweest in de zorg en met name de wijze waarop zorg vergoed wordt. Dit heeft ertoe geleid dat zorginstellingen hun budgetten volledig anders moeten invullen – er is geen grote pot geld meer wat opgemaakt mag worden, maar er zijn verschillende budgetten en budgethouders waar bepaalde type zorg uit bekostigd dient te worden. Zo’n wijziging moet dus snel doorgevoerd worden en dat vraagt wendbaarheid van de betreffende organisatie.

>> Lees op de volgende pagina meer over het Agile vraagstuk in de zorg.

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.