Begrijpen wat je doet

Begrijpen wat je doet

Begrijpen wat je doet, is dat belangrijk? Laatst kwam ik in een discussie waarbij beweerd werd dat het als project manager niet nodig is om te begrijpen wat er gebeurd, je bent slechts voor het proces.  Ik was het daar niet mee eens.  Er zijn naar mijn mening 2 dingen die een project manager minimaal moet bezitten:

1. Weten wat precies project management is

en

2. Geïnteresseerd zijn of het liefst kennis hebben van je onderwerp.

Weten wat project management is

De eerste en belangrijkste is natuurlijk een open deur. Veel ‘project managers’ starten zonder degelijke opleiding aan projecten. Met ietwat mazzel gebruiken ze templates die aanwezig zijn in het bedrijf om een projectplan te maken en wellicht zelfs een voortgangsrapportage. Maar het invullen van documenten is niet waar project management om draait. Het draait om in control zijn en de documenten zijn een tool voor jou en voor je stakeholders om dit inzichtelijk te maken. 

Weten hoe een tool jou het beste faciliteert, kan alleen als dit ook aan jou is uitgelegd.  In een opleiding of middels coaching.  Het overzicht houden, weten waar de risico’s zijn, de juiste mensen op het juiste moment aansturen, de tijdslijnen en de financieren bijhouden: er komt een hoop bij kijken. Uiteraard moet elke project manager ergens starten, maar geef toe, voor een groot en belangrijk project vraag je het liefst een ervaren project manager toch?

Begrijpen wat je doet

Het is belangrijk om te bergrijpen wat je doet. Wat is het doel dat je gaat behalen met het project? Wat is daarvoor nodig? Of het nu de verbreding van de A1 of de installatie van een nieuwe software applicatie.  Men vertrouwt op jou voor het proces maar ook voor de beslissingen die genomen moeten worden.   Als jij als project manager aankomt en de lingo niet spreekt, is het nagenoeg onmogelijk om het project goed te managen.  Als iemand het over het bestek heeft en jij denkt dat het over mes en vork gaat bijvoorbeeld. Of iemand heeft het over kubernetes en je weet uberhaupt niet wat het is, kan je ook geen inschatting maken wat er voor nodig is om dit af te ronden. En zeg nou zelf, zou jij een een IT project manager op een project zetten voor de bouw van een nieuwe woonwijk?

Laat je niks op de mouw spelden

Laat je dan ook niks op je mouw spelden. Je hoeft natuurlijk niet een Al wetend wezen te zijn. Maar het helpt jou en het team als je inhoudelijk de basis weet waar het om gaat. Net zo goed als van jouw verwacht wordt dat je weet wat een Product Breakdown Structure is, wordt bij een IT project ook verwacht dat je begrijpt wat een VM host is en wat een firewall ongeveer is.  Want als iemand jou verteld dat er een gaatje in de firewall geprikt moet worden en dat dit 4 weken werk is, kan je dat aannemen of je weet dat dit een instelling is en dat dit daadwerkelijk enkele minuten kost.  En überhaupt weten dat dit een instelling is en dat niet iemand met een naald aan de slag gaat om dat gaatje te prikken helpt ook al 😉 Door iets te begrijpen van de materie, laat jij je niks op de mouw spelden

Jij mag het oplossen

Niet iedereen is zo geïnteresseerd in jouw project als jij. Op zijn hoogst in de uitkomst. En omdat het jouw project is, mag jij op de blaren zitten als het niet goed loopt. Door te begrijpen wat jouw team doet begrijp je ook waar de valkuilen en risico’s zitten. Zo kan je bijsturen en aansturen waar dat nodig is. Want jij begrijpt wat het juiste moment is om te escaleren. Of wanneer de kennis niet meer aanwezig is bij de projectleden en wanneer ondersteuning nodig is. Zo weet je of de planning en het doel haalbaar blijven. En natuurlijk hoef je niet de details te weten maar wel de grote lijnen. De details: die zijn voor de projectleden. Ondertussen ben jij control, want jij begrijpt het. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.