Business Intelligence en 8 redenen om ervoor te kiezen

big-dataEr zijn talloze Business Intelligence (BI) oplossingen op de markt die organisaties kunnen helpen big data (maar ook kleinere data) te analyseren. Bij de keuze voor de beste BI oplossing voor jouw organisatie staan in dit artikelen 8 redenen op een rij om voor BI te kiezen, met meteen een achtergrond om op te letten bij de keuze van een BI oplossing om een positief rendement uit je BI oplossing te halen.

Business Intelligence en 8 redenen om ervoor te kiezen

De 8 redenen kwamen tot stand door meer dan 500 IT-managers te bevragen naar hun ervaringen en motieven om voor BI te kiezen.

business-intelligence-bi1. Krijg snel antwoorden op belangrijke vragen over het eigen bedrijf.
Business Intelligence oplossingen zijn in staat gegevens om te zetten in waarde voor het bedrijf. Correlaties die je met de hand niet zou kunnen vinden, relaties die je zelf niet had kunnen leggen, worden allemaal blootgelegd door BI. Daarnaast is de snelheid van analyse belangrijk, uren na lancering van een nieuw product en marketing campagne kunnen de eerste inzichten verworven worden en kunnen eventuele aanpassingen direct doorgevoerd worden om meer uit de campagne te halen.

“Met snelle toegang tot uw interne gegevens, kunt u efficiënter gebruik maken van uw tijd om interne informatie te analyseren en beslissingen te nemen”, zegt Ryan Mulholland, voorzitter, een leverancier van Web data monitoring en extractie oplossingen. Bijvoorbeeld, “als president van mijn bedrijf, ik kan kijken naar alle trends in onze verkoopcyclus en zien welke onze activiteiten gaan beïnvloeden,” zegt hij. “Dan kan ik veel sneller beslissen over onze manier van handelen en anticiperen op nieuwe inzichten of veranderingen.”

2. Inzichten in kostenstructuren
Na implementatie van een complex kostenanalyse BI omgeving bij een van onze klanten bleek dat een deel van de financiële producten die werden verkocht verlieslatend waren en een deel bijzonder winstgevend. Er was nooit eerder inzicht in de kosten per verkocht product of dienst en in ene werd duidelijk dat de administratieve last van sommige producten de inkomsten voor de komende 5+ jaar overschreden. Dit inzicht leidde direct tot actie – de kosten moesten omlaag of de producten niet meer verkocht worden.

“De oprichting van metrics en key performance indicators in lijn met de strategie, vervolgens met behulp van BI-software om zichtbaarheid te geven en verantwoording te leveren, brengt afstemming van activiteiten en resultaten met de gewenste strategische doelstellingen”, aldus een CIO.

Business Intelligence  BI3. Geef medewerkers inzicht in analyses en maak ze medebeslissers
Hoe meer mensen die toegang hebben tot BI analyses, hoe groter zal het voordeel zijn voor organisaties, zo wordt gesteld door ondervraagde CIO’s. Elke medewerker wordt een beslisser als het gaat om de juiste keuzes maken in zijn of haar werk, gewapend met real-time relevante informatie kan iedereen een data-gedreven c.q. onderbouwde beslissing nemen die zichtbaar meerwaarde biedt voor klant en bedrijf.

4. Bespaar tijd door het stoppen met handmatige invoer en verwerking
Een goed geconfigureerd en geautomatiseerd BI systeem bespaart talloze uren handmatige invoer en verwerking die besteed kan worden aan analyse en reageren op de nieuw opgedane inzichten. Bij veel organisaties wordt ‘BI’ bedreven door talloze excel sheets en access databases aan elkaar te binden en hier na veel handwerk wat statische gegevens uit te halen. Een BI systeem onderscheidt zich van deze ‘End User Computing’ oplossingen doordat je op elk gewenst moment vanuit elke gewenste dimensie naar je informatie kunt kijken. Parameters per product? Kosten per bedrijfsdeel? Winst per klanksegment? Of juist liever verwerkingssnelheid per medewerker? Potentieel onder handbereik, zonder extra investering.

Met business intelligence software, kunnen werknemers snel “rapporten waar het grootste deel van het  werk al is verricht achter de schermen, genereren”, zegt een andere CIO. “En de tijdwinst van het opstellen van het rapport kan worden besteed aan het doorvoeren van verbeteringen naar aanleiding van bevindingen uit de rapportages.”

5. Verkrijg inzicht in je klantenbusinessintelligence
BI software stelt bedrijven in staat patronen te herkennen. Meer inzicht in wat klanten willen, wanneer ze het willen en waarom ze het willen. Dit is actuele kennis die van grote invloed is op het op het juiste moment adverteren, in de markt zetten van nieuwe producten of diensten en het behouden van klanten. Of het gaat om seizoensgeboden patronen herkennen, of klanten beter van dienst te zijn door ze sneller relevante informatie of producten te bieden, allemaal mogelijkheden.

6. Benchmark de verkoopkanalen, zowel van partners als van uw zelf.
Verkrijg ook inzicht in hoe uw partners presteren en hoe klanten over uw verkoopkanalen bewegen. Het veelbesproken ‘klantbeeld’ en de alom geprezen ‘klantreis’ is niets meer dan een strak en helder inzicht in wat je klant beweegt om klant te worden, te blijven en zelfs familie en vrienden over te halen dit te doen. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van de juiste indicatoren kunnen combineren, iets waar BI essentieel bij is.

7. Kostenbesparingen doorvoeren waar zinvol
Zoals net al aangehaald kan een goed BI pakket direct inzicht geven in welke producten en diensten winstgevend zijn en hoe winstgevend. Het kan je ertoe aanzetten bij bepaalde productgroepen besparingen door te voeren, er helemaal mee te stoppen of de winstgevendheid juist vergroten door meer van deze producten of diensten aan te verkopen (en zo de overhead te verlagen). Generieke kostenbesparingen raken ook de producten, diensten en dus klanten die wel winstgevend zijn – het is dus niet meer van deze tijd om dit niet met precisie aan te vliegen.

7. Identificeer gebieden voor kostenbesparingen. “Uw BI software-investering kunnen betalen voor zichzelf over en door te helpen beslissers gebieden identificeren om kosten te besparen,” zegt Dwight Devera, senior vice president bij arcplan, een leverancier van BI en planning oplossingen.

Business-Intelligence-Cube8. Verhoog de productiviteit van jezelf en je collega’s
Inzicht in wat feitelijk waarde oplevert voor klanten en dus voor het bedrijf maakt dat iedereen een directer verband kan leggen tussen wat zinvol is en wat minder zinvol is. Productiviteit verhogen door inzicht te krijgen in deze facetten van de eigen organisatie is een unieke manier van denken. Andersom kan BI ook helpen om inzicht te krijgen in de feitelijke productiviteit van individuele medewerkers, iets wat wellicht interessant is maar ook risicovol voor de motivatie van mensen en de manier waarop ze omgaan met deze kengetallen.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel wat verscheen op CIO.com. 


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.