Circle of influence

Als projectmanager is het jouw taak om te zorgen dat een project op rolletjes loopt. Tenslotte trek jij aan de touwtjes en stuur jij het team aan. Dit is een goed moment om eens praten over de Circle of Influence en hoe het begrijpen van de circle of influence jou kan helpen om een betere project manager te worden.

Wat is the circle of influence

The circle of influence is een tool die door Stephen Covey is ontwikkeld, wel bekend van het boek ‘the 7 habits of highly effective people®‘. Mocht je het boek niet kennen is het zeer aan te raden deze te lezen. Alhoewel sommige items echte open deuren zijn, zet het je aan het denken en het is niet voor niets een van de meest verkochte management boeken aller tijden. De betreffende cirkel gaat er van uit dat er altijd 3 stadia zijn van waar jij als persoon bij betrokken bent. Namelijk: Je hebt volledige controle, je kan invloed uitoefenen of het het heeft invloed op jou. We duiken er wat dieper in

Control

Binnen deze cirkel bevinden zich items waar jij controle op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid uren die je werkt, waar je werkt, of en hoeveel je sport, wat jouw mening is, hoe je reageert op situaties: kortom dit ben jijzelf. Je invloed op je emoties, op je manier van doen, hoe je overkomt en op je eigen acties.

Influence

Invloed gaat over die dingen waar je bij betrokken bent, maar geen directe controle over hebt. Denk hierbij voorbeeld aan jouw gezondheid. Als je veel rookt en weinig sport is de kans groter dat je ziek wordt. Maar om het want meer op werk te betrekken: Je hebt invloed op jouw collega’s. Denk hierbij op directe collega’s zoals je projectleden maar ook je stakeholders. Je hebt geen controle over hen, maar je kan hen wel beïnvloeden om op een bepaalde manier te handelen, te denken of te doen. Dit houd hen niet tegen om een andere handeling te doen dat je zou willen, maarmet de juiste invloed zal dit niet snel gebeuren. Het is wel mogelijk dat een andere invloed groter is.

Concern

Dan is er er het deel van concern. Dit zijn dingen die om je heen gebeuren waar je geen enkele invloed op hebt, maar die wel degelijk impact hebben op jouw. Hiermee doelen we normaal gesproken op dingen als wet & regelgeving, de economie, het klimaat of zelfs minder grote dingen zoals dat een ander bedrijf een nieuw product introduceerd wat jouw project ingevaar brengt.

Wat kan je nu met deze circle of influence

Wanneer je een project managed is jouw eigenlijke doel beïnvloeden. Te zorgen dat men de keuzes maakt die het project ten goede komen. Het is daarmee erg interessant om te zien hoe groot jouw invloed daadwerkelijk is. Stel dat bepaalde policies en procedures jou in de weg zitten bij het uitvoeren van een project, heb jij er invloed op om dit aan te passen of een uitzondering op te krijgen of juist om gebruik te maken van de policies om het project in een andere richting te zetten die past? Of zit dit volledig buiten jouw invloed? En is het niet mogelijk om de circle of influence te vergroten? In dat geval dien je te leren om het los te laten. Het zit dan in je circle of concern. Zie het als een feit.

Als project manager is het leuk om te kijken hoe ver jouw circle of influence gaat. Wees niet verbaasd hoeveel je kan bereiken en waar je allemaal wel invloed op hebt. En wees niet bang om afstand te nemen als iets een feit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.