Nadat de decentralisatie van jeugdzorg plaats vond in 2015 is er veel veranderd in deze sector. De focus heeft de laatste jaren gelegen op deze overgang en dit ging niet zonder slag of stoot. Wachtlijsten, slechte kwaliteit en overschrijding van budgetten kwamen geregeld in het nieuws.
Sinds enige tijd zijn we vanuit ons bedrijf actief in deze sector en we komen alleen maar gepassioneerde zorgverleners tegen, die zich inspannen voor hun (jonge) clienten en hun ouders. Er is zoals je vaker ziet in sectoren die onder vuur liggen, op de werkvloer een gelaten mentaliteit van mensen die het beu zijn om zichzelf negatief afgeschilderd te zien in de media.
Ook valt op dat de registratiedruk immens is: alles moet worden geregistreerd, al dan niet voor de nodige verantwoording en rapportages aan bijvoorbeeld financiers. Opmerkelijk is dat men zowel vanuit financiers als jeugdzorginstellingen vaak zelf niet meer weet waarom er geregistreerd wordt en de hulpverlenende professionals wél tijd kwijt zijn aan deze registratie.
Toch kan dit alles ergens goed voor zijn: zodra de cirkel tussen zinvolle registratie, vergaarde data en daaruit voortvloeiende analyses rond gemaakt wordt blijkt een ‘data driven jeugdzorg’ in ene slagvaardiger en effectiever te zijn. Eerst schrappen we dat waar niemand op zit te wachten, dat vervangen we voor zinvolle, realtime, informatie over de bedrijfsvoering, uitnutting van budgetten, informatie over (maatwerk)voorzieningen, caseloads en alles wat er in de wereld van de jeugdzorg relevant is. Een electronisch clientendossier wordt hiermee niet alleen een last, maar ook een startpunt van de data driven jeugdzorg.
Toch komen veel jeugdzorginstellingen hier niet aan toe – het ontbreekt aan kennis of maken gebruik van incompetente oplossingen (draaitabel in Excel heeft ook z’n beperkingen). Ik ben in ieder geval trots op het mogen leveren van een bijdragen aan deze sector en pleit dus niet voor minder data in de jeugdzorg, maar wel om goed gebruik van relevante data. Dan hebben de professionals de informatie die ze nodig hebben voor hun werk, tegen zo min mogelijk registratie druk.
Eén reactie op “Data driven (jeugd)zorg”