Eigenschappen van succesvolle projectmanagers

Photo by stockimages. Published on 12 June 2014

Succesvolle projectmanagers zijn in trek, aangezien bedrijven blijven streven naar succesvolle projecten en een steeds hoger tempo in complexere omgevingen. Wederom dook er een lijstje op met eigenschappen die een succesvolle projectleider moet hebben en de moeite waard is. Welke eigenschappen heb jij, of welke wil je ontwikkelen?

Eigenschappen voor succesvolle projectmanagers

De definitie van jouw succes als projectleider wordt afgewogen aan het succes van je projecten. Het is dus vooral een kwestie van die eigenschappen ontwikkelen die jou je projecten succesvol laten afronden. In principe wordt iedereen afgerekend op zijn of haar werk, al is het voor een projectmanager gewoon veel duidelijker zichtbaar of een project succesvol is – of niet.

Projectmanagers zijn materie deskundigen

multitasking31Effectieve projectleiders begrijpen hoe hun organisatie werkt en weten genoeg over de producten en diensten om slimme gesprekken te kunnen voeren met klanten, opdrachtgevers, gebruikers, leveranciers en andere stakeholders van organisaties. De beste projectleiders zijn uitstekende luisteraars en wisselen kennis en informatie uit met bovenstaande groepen op er van te leren. Projectmanagers die nieuw zijn bij een bedrijf houden tijd apart om te leren van een organisatie en elke week dus meer feeling te krijgen met de partij waar ze mee en voor werken. Dit betaalt zich terug in betere besluiten, effectievere vergaderingen en succesvolle project resultaten (met minder hoofdpijn dossiers).

project management skills & projectmanagement methodieken

Projectmanagers die projectsucces behalen weten hoe, wanneer en waarom je bepaalde project management disciplines en methodieken toepast op bepaalde momenten in het project. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van visuele schema’s, planningen, inroostering, verkoop management, risicobeheersing, budgettering, verandermanagement en project controlling.

Interpersoonlijke- en leiderschapsvaardigheden

Succesvolle projectleiders weten hoe ze mensen moeten motiveren die niet direct aan ze rapporteren en weten hoe ze een team effectief kunnen laten samenwerken. Projectleiders zijn mensen met een hoge gunfactor, waardoor mensen graag iets voor ze doen, terwijl ze ook nog assertief zijn.

Organisatietalent

Projectmanagers maken structuur in chaos met tools zoals schema’s, risicomanagement, Gantt charts, beslisbomen en vele andere tools. Deze tools maken onderdeel uit van het totaal aan skills van elke projectleider, maar projectsucces wordt alleen bereikt als je ze op de juiste momenten weet in te zetten.

Time managementToolbox

Steven Covey’s quote (vrij vertaald): “De vijand van perfectie is goed genoeg,” slaat direct op projectleiders. Projectleiders weten zeer goed dat bepaalde dingen perfectie verdienen en daarom altijd, elke dag, voor gaan. Een projectmanager kan hierin goed schipperen, door soms dus ook gewoon NEE te zeggen. Tevens is een projectleider zich bewust van de beperkte tijd van teamleden, dus houdt deze het team niet onnodig lang bezig met langdurige meetings of andere niet effectieve tijdverdrijven.

Communicatie

Een projectmanager communiceert duidelijk, besluitvaardig en regelmatig. Ze weten wanneer een simpel e-mailtje volstaat, of wanneer een werkdocument bijvoorbeeld nodig is.

Politiek dier

Soms zijn persoonlijke kwaliteiten niet genoeg om ondersteuning vanuit de organisatie te verkrijgen voor een of meerdere projecttaken. In deze situaties is senior management nodig om muren te slechten of barrières te doorbreken, zodat het project de aandacht en prioriteit krijgt die nodig is voor succes.

Een meeting voorzitten moet een tweede natuur zijn

Photo by stockimages. Published on 12 June 2014
Photo by stock images.

Projectleiders zitten veel meetings voor, of hebben in ieder geval veel invloed op de inhoud en de vormgeving. Projectmanagers moeten dus een tweede natuur ontwikkelen om met grotere groepen mensen visie en duidelijkheid uit te stralen en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Niet zozeer het lijstje actiepunten afwerken, maar zorgen voor een gemotiveerd team. Een paar tips: Maak je niet druk om hoe je zelf in een vergadering over komt, maar maak je druk om de uitkomst voor het project. Plan vooruit en bereid je voor, stel een doel voor elke meeting vooraf vast en deel deze in je intro, check aan het einde of het doel gehaald is. Weet wanneer je anderen aan het woord moet laten om ze de ruimte te geven hun expertise in te brengen, je bent als het goed is niet de inhoudelijke expert dus geef ruimte aan anderen om deze rol te nemen.

Boeken voor persoonlijke ontwikkeling voor projectleiders en projectmanagers

Naast de ontwikkeling die je als projectleider doormaakt binnen verschillende projectmanagement methodieken, ontwikkel je je vaardigheden als succesvol projectleider ook door je als persoon te ontwikkelen. Hieronder vind je daarom boeken over persoonlijke ontwikkeling:

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.