Gartner’s 10 Agile tips

Of er sprake is van een Agile hype is een discussie op zich, maar er zijn in ieder geval genoeg tips en trucs te vinden die het Agile werken succesvol zouden moeten maken. Als een gerenommeerd bedrijf als Gartner dan met 10 tips komt voor Agile software ontwikkeling dan moet je daar even doorheen bladeren.

Tip 1 – Agile is niet 1 ding

“Agile development methodieken zijn een reeks benaderingen van de ontwikkeling van software die een gemeenschappelijke filosofie delen, maar ze zijn erg onderscheidend in de details van hun implementaties”, aldus Gartner. “Er bestaat dus de neiging om deze filosofien aan te passen aan de verschillende soorten problemen. Complexe organisaties met veel ervaring kunnen heel goed gebruik maken van meer dan één van deze benaderingen, maar een organisatie die steeds wordt gestart moet een benadering kiezen en beheersen voordat andere benaderingen overwogen worden.”

Tip 2 – Je kunt niet willekeurig uit Agile methoden winkelen

“Agile methoden zijn zeer systematisch”, aldus Gartner. “Elk onderdeel element van de methodiek is cruciaal voor het succes van de methodologie. Een veelgemaakte fout voor een organisatie is om een aantal elementen van een agile methodiek, zoals de sprint te omarmen, maar andere elementen te negeren of te bagatelliseren, zoals het beheer” Gartner vervolgd – “deze organisaties genieten van de kudos die afkomstig zijn van snelle ontwikkeling en introductie van nieuwe code, maar ze zijn oorzaak van maximaal problemen door niet verder te pakken in de techniek en beheer.”

Tip 3 – Agile is een collectief business & IT feestje

“De volledige winst van Agile kan niet behaald worden zonder business leiders, management en de gebruikers zelf,” zo stelt Gartner. “Als de rest van de business geen behoefte heeft aan het werken volgens een nieuwe manier, precieze planning en communicatie is nodig om de verschillende bloedgroepen van managers en gebruikers aan boord te houden.”

Tip 4 – Agile begint met kleine stapjes

“Ervaren Agile specialisten kunnen grote ontwikkelprojecten aan – zoals een ervaren klimmer de Mount Everest kan beklimmen”, zegt Gartner. “Maar het kost jaren om de skills te ontwikkelen om dit soort grote projecten Agile te uit te voeren. Elke organisatie die begint met Agile zal dus moeten beginnen met kleine wandelingen voor de grote klim naar boven wordt gemaakt.”

Tip 5 – Agile adopteren betekent dat je continu-leren adopteert

“Wanneer je Agile adopteert moet je toegewijd zijn aan het continu verbeteren van kwaliteit en kosten-effectiviteit, wat betekent dat elke ontwikkeling wordt geanalyseerd met als doel leren voor de volgende keer,” zegt Gartner. “Deze analyse en het lerende vermogen zijn niet de verantwoordelijkheid van een kleine groep senior Agile guru’s, maar een fundamenteel onderdeel van iedereen die deel uitmaakt van een Agile team. Verder gaat het lerende vermogen verder dan bijvoorbeeld de software ontwikkelaars, iedereen die Agile werkt maakt onderdeel uit van de lerende organisatie. Projectmanagement, architectuur, kwaliteitsmanagement en IT management.”

Tip 6 – Agile gaat over teams, teams of teams

“De basis van een Agile oplevering eenheid is een klein team, typisch uitgedrukt in 7 personen plus of min maximaal 2 mensen, bestaande uit ontwikkelaars en kwaliteit medewerkers,” zegt Gartner. “Vanuit HR perspectief is het managen van een Agile team het bewandelen van een dunne lijn tussen het bij elkaar houden van een productief team en het tussen teams blijven schuiven van mensen om kruisbestuiving van ideeën te motiveren. Als je mensen te veel tussen teams schuift dat gaat dat ten koste van de productiviteit en snelheid, wissel je ze te weinig dan ontstaat tunnelzicht en afzondering. Belangrijke voetnoot is dat de fysieke locatie van een team essentieel is voor het succes van een team in Agile.”

Tip 7 – Het managen, documenteren en elimineren van technische inefficiency is de basis van elke Agile methodiek

“Technische inefficiëntie is het verschil tussen de huidige situatie waarin een stuk software verkeerd en de situatie waarin het zou moeten verkeren om aan alle eisen te voldoen, qua kwaliteit, betrouwbaarheid, performance, portabiliteit, bruikbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid,” aldus Gartner. “Alle ontwikkeling creëert deze inefficiëntie en het verschil met Agile methodieken is dat hier erkenning voor is en dat deze effecten opgenomen worden in de backlog en niet onder het tapijt geveegd wordt. Elke organisatie die Agile wil adopteren moet dus zorgen dat het elimineren van deze inefficiëntie in de basis is van meedogenloze kwaliteitsverbeteringen.”

Tip 8 – Outsourcing en dienstverleners gebruik je met mate in combinatie met Agile

“Veel IT organisaties hebben een lange historie aan het uitbesteden van applicatie ontwikkelingen aan specialistische dienstverleners,” zo stelt Gartner. “Hoewel er een rol weggelegd kan zijn in Agile applicatie ontwikkeling, is het commercieel een totaal ander besturingsmodel. Omdat het fysiek samen werken met de business gebruikers zo belangrijk is, dient ontwikkeling fysiek dichtbij de business plaats te vinden. Dus veel werk volledig outsourcen naar een ander land, laat staan in een andere tijdzone, is een uitdaging. Zeker wanneer een organisatie start met Agile dient men voorzichtig om te gaan met dit soort constructies.”

Tip 9 – Agile werkt voor veel meer dan software ontwikkeling

“Een integraal onderdeel van Agile methodieken is het concept van ‘continuous delivery’,” stelt Gartner. “Agile methodieken zijn gestoeld op de permanente samenwerking met business managers en gebruikers en leiden tot het leveren van een continue stroom van nieuwe en gemodificeerde software in de operationele omgeving. Dit betekent dat de werkwijze voor zowel governance en relatiebeheer als de infrastructuur en operationeel beheer ingrijpend verandert.”

Tip 10 – Andere software ontwikkel methodieken zullen blijven bestaan

“In de meeste commerciële en publieke organisaties zal de applicatie portefeuille geconfronteerd worden met verschillende soorten ontwikkeluitdagingen, waarvan sommige prima op te lossen zijn met behulp van Agile, maar sommige beter via een incrementele, iteratieve of juist meer een waterval aanpak geholpen zijn,” aldus Gartner. “Agile is niet beter, het is simpelweg beter aangepast aan sommige problemen, maar minder goed aan anderen uitdagingen.”

Met dank aan Gartner voor de inspiratie voor dit artikel. 


 

 

 

 

 

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.