Het kritieke pad bepalen

Projectmanager staat voor complex project“Deze activiteit ligt op het kritieke pad”, heb je je collega vast weleens horen roepen. Maar wat wil deze collega er nu precies mee zeggen? Het klinkt in ieder geval behoorlijk “kritiek”? En hoe bepaal je wat wel en niet op het kritieke pad ligt? Een kleine toelichting dus wat het kritieke pad is, hoe je deze bepaalt en hoe je komt tot de activiteiten in dit “pad”.

Het kritieke pad bepalen

Het kritieke pad is het “pad” van activiteiten die je achter elkaar uitvoert, en die bepalend zijn voor de einddatum van je project. Dat wil zeggen dat als er vertraging plaatsvindt op één van deze activiteiten, je project niet op tijd gaat opleveren. Het is dus belangrijk om te weten welke activiteiten vallen onder dat kritieke pad. In sommige projecten is dat eenvoudig. In andere projecten kan dat heel complex zijn, als er van alles parallel gebeurt en er over en weer afhankelijkheden bestaan tussen de activiteiten.

Één van de methodes die je kunt gebruiken om te komen tot jouw kritieke pad, is het gebruiken van de Critical Path Method (CPM), waarin je door middel van een netwerkdiagram komt tot inzicht in de activiteiten, de volgordes en de onderlinge afhankelijkheden. Je leest meer over het gebruik van de Critical Path Method in dit Kennisbank artikel.

Activiteiten bepalen

Om te komen tot het netwerkdiagram, is het van belang dat je weet welke activiteiten je moet uitvoeren. Daarbij is het ook nodig om te weten hoe lang deze activiteiten gaan duren. Om tot een overzicht te komen van de belangrijkste activiteiten, kun je gebruik maken van een Work Breakdown Structure (WBS) – ook wel Werk decompositie structuur genoemd. Hierin is hiërarchisch een overzicht te zien van de zaken die je moet verrichten om je project op te leveren. Hoe je een WBS maakt, vind je in dit Kennisbank artikel.

Producten bepalen

Het werk wat je gaat doen, is weer afhankelijk van de producten die je daadwerkelijk gaat opleveren. Dus om tot een WBS te komen, is het vaak handig om ook een structuur te hebben van de producten die je gaat opleveren – op die manier kun je beter bepalen welke activiteiten je moet gaan verrichten om uiteindelijk de juiste zaken te realiseren. Daarvoor is de Product Breakdown Structure (PBS) bedoeld. In de PBS vind je een boomstructuur van de producten die je nodig hebt of gaat bouwen om tot het eindresultaat te komen. Meer over de PBS lees je in dit Kennisbank artikel.


Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.