Hoe hou je je team bij elkaar? 6 tips!

stock-footage-sad-unhappy-businesswoman-isolated-on-whiteMaar liefst 56% van de medewerkers in de ICT geeft aan dit jaar van baan te willen wisselen. Voor de zorg, bouw en techniek, transport en logistiek en het onderwijs liggen deze getallen ook rond of boven de 50%. Hoe ga je je projectteam bij elkaar houden, als blijkbaar meer dan de helft liever een nieuwe uitdaging zoekt? We hebben 6 tips op een rij gezet om je team bij elkaar te houden!

Na een jaar of 7 van onzekerheid lijken betere economische tijden aan te breken. Dit geeft mensen weer meer zelfvertrouwen om risico’s te nemen, zoals het kopen van een huis of het zoeken van een nieuwe baan. Uit onderzoek blijkt dan ook dat in de meeste sectoren de helft of meer van de medewerkers uit kijkt naar ander werk. Dit is voor een project uiteraard een risico – stel dat tijdens het project key teamleden weg gaan, dan valt niet alleen de kennis en ervaring weg, maar ook een stuk cohesie.

Screen Shot 2015-04-23 at 10.58.38Bijvoorbeeld Agile en Scrum hameren op een projectteam (of dus Scrumteam) wat heel nauw samenwerkt. Pas na een aantal iteraties wordt de optimale snelheid die een team haalt bij het opleveren van nieuwe functionaliteiten behaalt. Als er regelmatig wisselingen zijn in het team, wordt deze snelheid negatief beïnvloed – elke keer dat er een teamlid weg gaat en weer bijkomt, vergt het een instel tijd. Het is dus belangrijk om het team gemotiveerd te krijgen en te houden – voordat het te laat is.

Het is niet eenvoudig om voor iedere medewerker die potentieel een andere baan zoekt te bepalen wat hij of zij zoekt in een nieuwe uitdaging – maar er zijn wel zaken die je als projectleider kunt doen om teamleden gemotiveerd te houden en een eventueel vertrek tijdig te herkennen. Een aantal (maar niet uitputtende) tips.

Hoe hou je je team bij elkaar? 6 tips!

 1. Smeed teamspirit
  Maak teamleden onderdeel van een permanent team, die samen werken aan een doel. Deze team cohesie zorgt voor betere samenwerking, maar ook een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel. Als ik aan een metselaar vraag waar hij of zij aan werkt en het antwoord luidt ‘een muurtje’, dan weet ik dat er geen teamcohesie is. Luidt het antwoord ‘ik bouw een nieuwbouwwijk’ dan weet ik dat deze metselaar onderdeel is van een team met een bepaalde drive en samenhang.
 2. Superioriteit
  Laat het team zelf beslissingen nemen, verantwoording dragen en excelleren in waar ze goed in zijn. Geef vertrouwen en krijg beter resultaat. Stel een doel wat uitstijgt boven het individu. Geen muurtje bouwen, maar een gehele straat, wijk of stad, zo je wilt.
 3. Scrum_teamAutonomie
  Een gemotiveerd team heeft geen ‘baas’, ‘toezichthouder’ of ‘controleur’ nodig. Misschien niet eens een projectleider in de klassieke zin van het woord. Een team heeft wel autonomie nodig, om zelf het (deel)product zelfstandig te kunnen leveren. Jij levert daar de kaders voor en schept de mogelijkheid om werk gedaan te krijgen.
 4. Multifunctioneel
  Het team kan zelf alles wat nodig is om het (deel)product te maken. Elke afhankelijkheid van een derde partij (collega, leverancier, maakt niet uit) werkt vertragend en frustrerend. Het zit in veel bedrijven hun genen om alles met taakscheiding zoveel mogelijk uit elkaar te trekken, hiermee worden alleen slecht functionerende teams gecreëerd.
 5. Klein is goed
  Een half jaar werken aan eindresultaat is frustrerend. Je wilt elke dag namelijk naar huis gaan met een bevredigd gevoel van hebben bijgedragen aan zichtbaar resultaat. Maak de stapjes dus kleiner. Nee, nog kleiner dan je nu denkt. Elke stap is resultaat en elk resultaat geeft weer een beetje geluk aan de teamleden en motiveert om morgen weer door te gaan.
 6. Anderen de schuld geven is dom
  Slechte mensen bestaan niet, slechte systemen wel. Kijk dus uit naar systemen die slecht gedrag aanmoedigen in plaats van positief gedrag motiveren.

Oplettende lezers zien een parallel met de wijze waarop Agile projecten worden vormgegeven en wat er vanuit de leer van Agile Scrum over is geschreven. Wil je hier meer over weten? Ik raad je het boek van Jeff Sutherland – Scrum van harte aan. Het leest niet alleen prettig, maar geeft je nieuwe inzichten en handvatten voor beter functionerende teams. Ook als je huizen bouwt, zorg levert, les geeft of nog iets anders doet dan software ontwikkelen.


Meer boeken over Agile en Agile Scrum vind je hier:

Agile Projectmanagement Boeken
Agile Scrum Boeken


Cijfers en meer info over het nieuwsitem op Nu.nl.

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.