Intervisie voor de project manager

 Veel project managers managen hun projecten vooral op ervaring.  Zelden worden er opfriscursussen gedaan. Toch is het zeer nuttig om soms weer even terug te gaan naar de basis. Een andere manier van jezelf scherp houden is intervisie.  Veel blauwe project managers vinden dit te zweverig, maar het is veel meer dan ‘praten en reflecteren’. Het is een manier om kennis te delen onder gelijken. Tenslotte hoef je er niet alleen voor te staan als project manager en hoeveel ervaring je ook hebt, je hebt niet alle wijsheid in pacht. Toch?

Wat is intervisie

Intervisie vind plaats in een groep mensen die vaak in het zelfde vakgebied zitten of een soortgelijke achtergrond hebben. Het onderwerp van gesprek is altijd een issue of stelling waar men tegen aanloopt. De overige aanwezigen kunnen hierin met behulp van hun kennis en eventuele betrokkenheid een visie opgeven zodat een of meerdere adviezen kunnen worden gegeven. De kracht zit hem vaak in de vertrouwensband in een intervisiegroep en zodoende vrij te kunnen spreken over dilemma’s in de werksituatie en deze dilemma’s te kunnen verhelderen.

Werkwijze

De basis van iedere intervisie methode is dat 1 persoon een probleemstelling of dilemma inbrengt. Deze stelling wordt vervolgens onderzocht doormiddel van bijvoorbeeld vraagstelling. Overtuigingen, aannames en meningen worden bevraagd en ter disussie gesteld omzodoende een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het daadwerkelijke probleem. Een mogelijke nieuwe zienswijze treed op en wellicht advies. Er is altijd 1 procesbewaker, die de intervisie leid. Dit is niet dezelfde persoon als die het dilemma in brengt.  Belangrijke pijlers van een goede intervisie groep zijn: Respect, grenzen bewaken, volgen van de gekozen methodiek en wat besproken wordt in de intervisie, blijft binnen de groep.

Intervisie methodes

Er zijn vele intervisie methodes en welke methode past bij jou als persoon of bij jouw dilemma kan bepalend zijn voor welke methode jij kiest.  Er bestaat een intervisie schatkist waarin veel tips en trucs worden gegeven over intervisie, maar eveneens een 20-tal intervisie methodes worden beschreven. Een aantal methodes zijn hier onder toegelicht.  

intervisie basis methode
intervisie roddel methode

Niveau’s van vragen

Een goede intervisie staat of valt bij het open zijn en de juiste (open) vragen te stellen.  Een open vraag geeft de kans voor een ieder om na te denken en zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Bij een gesloten vraag (ja/nee vraag) dwing je iemand al in een hoek na te denken. Hieronder zijn een aantal niveau’s van vragen waar je aan kan denken

  • Feiten: Wie, wat, waar, wanneer?
  • Meningen: Wat vind jij, wat vinden zij?
  • Gevoel: Hoe voelt dat voor jou?Hoe denk je dat anderen zich daarover voelen
  • Actie: Wat ga je doen, hoe wil je dat doen, wat zijn je volgende stappen?
  • Ambitie : Wat wil je bereiken, wat is het doel, wat zou je willen?
  • Verwachtingen: wat verwacht je wanneer je x of y doet of zegt

Tools of the trade

Intervisie is dus een makkelijke manier om jezelf uit te dagen en anderen te vragen hoe zij met een specifiek dilemma om gaan. Daarnaast geeft het jou ook de kans om mee te denken met jouw peers en ook om jouw expertise aan te bieden aan anderen. Je ontwikkeld zo niet alleen jezelf maar ook je peer groep. Intervisie is niet een standaard ‘tool of the trade’ maar voor een project manager een zeer nuttige manier om issues en dilemma’s bespreekbaar te maken. Wist je overigens dat IPMA NL intervisies organiseerd voor IPMA-A & IPMA-B gecertificeerden? Je natuurlijk ook zelf een intervisie groep organiseren. Dit kan met medeprojectmanagers maar kan ook juist met mensen uit een verschillend vakgebied zijn. Een goede intervisie groep is overigens een regelmatig fenomeen en niet een eenmalig iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.