En toen was het in ene warm, heel warm. Toch zal er nog veel gewerkt worden en niet altijd in de verfrissende koelte van een kantoorpand met airco. Er wordt vaak buiten gewerkt en niet alle werkplekken hebben koeling die is opgewassen tegen deze tropische warmte. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn je wettelijke kaders om te werken in/met warmte?
Je team en de warmte, waar rekening mee houden?
Wanneer is het te warm om te werken? Er zijn twee kanten aan de medaille – enerzijds is er wetgeving die voorschrijft wat je als werkgever mag verwachten en als medewerker kunt verwachten en anderzijds is er gezond verstand en een pro actieve verantwoordelijkheid voor jezelf en je collega’s om het hoofd letterlijk koel te houden.
Jouw mening?
[poll id=”6″]
Wettelijke kaders
In de arbeidsomstandighedenwet worden kaders meegegeven rondom werken in de warmte. Globaal zijn er drie scenario’s beschreven:
- zittend werk, kantoorwerk en administratief werk, mag uitgevoerd worden tot 30’c
- voor licht fysiek werk ligt de grens op 28’c
- voor zwaar en heel zwaar werk is de grens 25-26’c
Is het warmer dan bovengenoemde temperaturen moet er actie ondernomen worden:
- korter werken c.q. vaker pauzeren in koele ruimtes
- zwaar werk uitstellen
- gelegenheid tot vaker douchen en omkleden en kleding aanpassen aan warmte
- veel (sportdrank) drinken
- warmte producerende automaten zoveel mogelijk uitzetten
- zonwering toepassen
- platte daken nathouden ter koeling
- extra ventileren en/of airco installeren
Vermijd buiten werken tussen 12:00 en 15:00. Er was een tijd terug een discussie over kledingvoorschriften, dit gaat uiteraard in overleg met de werkgever en is vooral belangrijk om samen af te stemmen. Een postbode met korte broek bij 30’c lijkt me niet meer dan logisch, maar een bedrijfsvoorschrift kan dit in de weg staan. Smeer je als je toch buiten werkt elke 2 uur in met factor 10 of hoger.
Gezond verstand
Nog belangrijker dan een wettelijk kader is je gezonde verstand. De volgende tips zijn al vaker uitgemolken, maar daarom niet minder waardevol:
- Drink. Water. Veel water. De kleur van je urine is de maatstaf, is het niet licht(geel) van kleur? Dan drink je te weinig.
- Blijf uit de zon en draag een hoofddeksel als je er wel in zit. Warmte problemen hebben te maken met zowel de temperatuur als de instraling van zonlicht, dus bedek je huid, smeer je in, etc.
- Start vroeg, eindig laat. Niet voor niets bestaat er een siësta in de warmere mediterrane landen – tussen 12:00 en 15:00 beter even rustig aan doen.
- Hou je collega’s in de gaten, drinken ze wel echt genoeg en zijn ze goed aanspreekbaar? Zonnesteek loop je snel op met dit weer.
- En verder, relax, het is een week per jaar over het algemeen dat het zo warm is – geniet er van!
Tot zover deze zomerse tips!