Kleur bekennen

Als project manager kom ik regelmatig mede-projectmanagers tegen. Het valt mij op dat ik niet kan zeggen wat nu een project manager typeert. Als in “elke project manager heeft eigenschap x”. Je zou toch zeggen dat het een bepaald type  is dat het leuk vind (en goed is in) projecten te managen. Onlangs keken wij naar de ‘kleur’ van de project manager.

Karakter

Is er iets dat een project manager typeert? En hoe weet je wat voor type iemand is? Ik ben daarom heel nieuwsgierig of jij weleens een karaktertest hebt gedaan. Gewoon iets simpels als DISC of MBTI? En wat komt daaruit? Wij deden dit laatst met ons team en het leidde tot leuke gesprekken en inzichten.

DISC

DISC is een manier om mensen in 4 categorieën in te delen en bestaat al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Generiek gezien  is men overwegend of (D) Dominant of  (I) Influential of (S) Steady of (C ) Cautious.  Het komt vaak voor dan men goed scoort op 2 van de eigenschappen, zelden op alle 4. Daarnaast is het zo dat De D&I meer Extrovert zijn en de S & C zijn meer Introvert. Andersom zijn de D&C meer taakgedreven (getting things done) en I&S juist meer mens gedreven (is men blij).

DISC en de project manager

Als we kijken naar de 4 types, zou het toch wel heel handig zijn als een project manager alle 4 de eigenschappen heeft. Een project manager moet Dominant kunnen zijn, wanneer er direct actie benodigd is of geëscaleerd moet worden. Je moet een Influencer kunnen zijn om een goed team aan te sturen, mensen mee te enthousiasmeren voor hun taken. Je moet Steady zijn, de spil van het project, degene op wie iedereen kan vertrouwen, het gevoelsmens om de juiste toon te kunnen zetten. En tenslotte Cautious, om de juiste analyses te kunnen maken, de lijstjes te checken, de puntjes op de i te zetten en rapportages te maken.  Je begrijpt, de persoon die goed is in dat alles is eigenlijk niet te vinden

Blauw

In het plaatje hierboven zie je ook de kleurtjes. Onlangs was ik met iemand in gesprek die vervolgens zei: “We moeten dat blauw maken”. Hij bedoelde: Daar moet een lijstje van komen en dat moeten we kunnen afvinken zodat we elk detail meenemen. Ik had dat nog niet eerder gehoord op die manier. de kleur gaf aan een manier van werken. Maar de kleuren zijn wel een handig kenmerk om te visualiseren.  Wanneer je bijvoorbeeld met iemand spreekt, bedenk dat wat voor kleur die persoon is. Als een goede project manager pas je het niveau van het gesprek aan op de persoon met wie je praat waar mogelijk. Als jij met een groen iemand, een gevoelsmens, gaat aankomen met blauwe feiten en lijstjes, zal je weerstand tegen komen. Andersom als jij een blauw persoon die gek is op lijstjes met een Rood super enthousiast persoon die gewoon wilt starten en zeker niet alles wilt documenteren confronteert gaat dat ook botsen.

De gekleurde project manager

Kortom, het is nuttig om te weten wat voor type persoonlijkheid jij zelf bent. Daarmee weet je hoe jij overkomt op anderen. Ook is het handig om, als je iets wilt bereiken, in te kunnen schatten wat voor ‘kleur’ de andere persoon is, zodat je hier op kan schakelen. Het kunnen wisselen van de juiste communicatie techniek, dat karakteriseert de succesvolle project manager. Een goede project manager is als een kameleon om zo op het juiste moment, de juiste toon aan te slaan. Belangrijk echter: blijf bij je zelf. Je kan niet continu iemand anders zijn.

Testen

Geïnteresseerd in testen? Doe eens een gratis test op 16 personalities (MBTI) of een DISC test. (let op beiden zijn in het Engels. Wat komt er uit? Was je verbaasd? En wat denk jij dat het ‘perfecte’ project manager profiel is?

Benieuwd naar wel je als projectmanager verder het meest nodig hebt? Denk ook eens aan een training bij onze partner Springest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.