Lean Project management: de beste keus voor jou?

Lean is een van de heetste buzzwords als het gaat om het optimaliseren van bedrijfsvoering, productie, (IT)beheer en projectmanagement. Lean belooft lagere productiekosten, minder fouten en minder afval (‘waste’) achter te laten in een wereld waar afval een probleem is. Of je organisatie nu uit kostenoverwegingen Lean overweegt of gewoon op zoek is naar een betere manier om projecten te managen, Lean lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijke manier van werken. Laten we kijken of de buzz het waar kan maken.

Wat is het doel van Lean?LP15

Voor we verder gaan nemen we een kijkje naar de principes van Lean. Hoewel er veel over geschreven en gezegd wordt en je wellicht al een beeld hebt van wat Lean is – is er uiteindelijk maar 1 primair doel binnen Lean. Vermindering van ‘waste’ oftewel: afval. ‘Afval’ kan in overdrachtelijke vorm zijn, minder tijd nodig hebben om een salarisrun als loonadministrateur tot het sneller bouwen van een auto (Toyota, bekijk de video hier). Op grotere schaal is het doel het verminderen van afval of ‘waste’ door minder fouten te maken (‘first time right’) bij de productie van goederen of het elimineren van knelpunten in (logistieke) processen.

Als projectleider betekent een Lean project dus een beperking van de ‘waste’ doordat het team effectief kan opereren, zich kan aanpassen aan veranderingen en (zoveel mogelijk) zelfstandig in staat is de gevraagde deliverables op te leveren. Lean projectmanagement lijkt daarin op Agile projectmanagement, maar er zijn verschillende inzichten tussen beide.

Voordeel van Lean boven Agile?

Zowel Lean als Agile technieken richten zich op het verminderen van ‘waste’ en het dus goedkoper en sneller opleveren van deliverables, maar zijn er ook een paar verschillen. De belangrijkste is wellicht de omgeving waarop het type projectmanagement het effectiefst is. Agile projectmanagement is niet per se geschikt voor grote projecten als geheel, maar eerder voor kleinere projecten of deelprojecten binnen een groter geheel. Lean claimt juist ook op grote schaal effectief te zijn. Agile elementen passen daarin prima in een Lean traject. Dit verschil zit vooral in de wijze waarop Agile stelt dat kleine multidisciplinaire teams in korte cycli toewerken naar resultaat en vanuit de leangedachte wordt eerder gefocust op minder waste door deductie, van bijvoorbeeld processtappen die wel in de methodiek staan, maar in jouw geval niet noodzakelijk zijn.

Lean Adoptie

Kijk je wereldwijd dan is het opmerkelijk hoeveel bedrijven in ieder geval claimen Lean principes te adopteren c.q. Lean te zijn gaan werken. Er zijn niet veel methodieken die op zo’n grote schaal geadopteerd worden. De aanhoudende financiële instabiliteit zorgt uiteraard voor een drang naar kostenbesparing en efficiëntie, maar ook de kosten van het vervaardigen van producten loopt op doordat grondstoffen verplaatst moeten worden. Met de huidige olieprijzen weer wat minder relevant, maar dat is ongetwijfeld tijdelijk. Lean levert (in potentie) simpelweg meer winstmarge op met dezelfde mensen en middelen.

Als projectmanager dus een kans om te bekwamen in de principes van Lean. Er is alleen 1 uitdaging; Lean is niet iets wat je leert, maar iets wat je moet doen. Elke dag, opnieuw. Niet iedereen slaagt erin om bij elke stap die gezet wordt te denken ‘wat voegt dit toe, welke waarde levert dit op, is dit echt noodzakelijk?’.

Lees meer over Agile >>
Lean training volgen? Klik hier! >>


 

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.