Lijdt jouw team ook aan het Oplichterssyndroom?

Onder de meest talentvolle werknemers in de meest uitdagende werkomgevingen heerst verrassend genoeg angst. Angst om te falen, angst voor de opinie van anderen. En dat kan je team verlammen als je er niets aan doet.

Lijdt jouw team ook aan het Oplichterssyndroom?

Doe er dan wat aan!

leugensHet is een van de meest onderschatte en nauwelijks herkenbare zwakte van een topteam: faalangst. En dat terwijl je juist in je aannamebeleid, in de zorgvuldige samenstelling van je team, alleen maar bent uitgegaan van toptalenten, teamspelers en creatievelingen zonder weerga.
Neem bijvoorbeeld Google. Altijd op zoek naar toptalent dat alle mogelijkheden krijgt om zo vaak als mogelijk out of the box te denken, met nieuwe ideeën te komen en risico te nemen, alleen en samen in een team met gelijkgestemden, net zo getalenteerd als jij. Maar wat blijkt: talent werkt intimiderend op talent.
Personeelszaken van Google heeft na twee jaar onderzoek de verrassende ontdekking gedaan dat toptalenten in teams binnen het bedrijf zich vaak doodongelukkig voelden. Wat blijkt: een van de meest gewaardeerde factoren voor (persoonlijk) succes is psychologische veiligheid, zoals HR bij Google het noemt. Dat omschrijft deze term met “kunnen we risico lopen binnen dit team zonder ons onzeker te voelen of in verlegenheid te worden gebracht?”

Oplichterss

Het Oplichterssyndroom

Het blijkt dat talenten zich moeilijk kunnen uiten. Zo vinden ze het moeilijk om toe te geven dat ze iets niet weten, of iets niet kunnen of iets te doen dat niet binnen het gangbare patroon past. Volgens Human Resources van Google is het probleem groter dan alleen binnen het eigen bedrijf en doet het zich voor in een groot deel van de tech-industrie. Het wordt ook wel eens het Oplichterssyndroom genoemd.
Ondanks dat je als talent al aan iedereen hebt laten zien wat je kan en hoe slim je bent, toch denk je steeds dat je tekort schiet omdat je teamleden ook al zo slim zijn. Maar ook je teamleden leiden aan datzelfde syndroom en dus valt het team stil – althans in innovativiteit en inventiviteit.

Geef het team een tool

En dat wil je als teamleider natuurlijk niet. Google heeft er een oplossing voor bedacht, althans een tool. Het is een oefening, de gTeams genoemd. Meer dan 3000 Google-werknemers in 300 teams gebruiken het nu. Het meetinstrument moet in kaart brengen hoe het geluksgevoel in het team is en eventuele zwakke plekken verbeteren.
Teams kunnen zelf instellen hoe ze het teamgevoel willen verbeteren, dat kan door te vertellen over ervaringen, risico’s die genomen zijn en twijfels die er zijn. Daardoor durfden teamleden meer risico’s te nemen (om die te delen met het team) en omdat gTeams doorlopend meet kon het team ook volgen of de gevolgde koers naar meer (gezamenlijk) geluk ook de juiste was.

(Bron: CIO.nl)

Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.