Lunch op werkplek maakt productiever

LunchProjectmanagers hebben vaak periodes van pieken en dalen als het gaat om de drukte. En tijdens zo’n piek wil je er nog weleens voor kiezen om je lunch dan maar achter je bureau te doen: met je handen op het toetsenbord en dan af en toe maar een hap uit die broodjes die je ernaast hebt liggen. Maar is dat nu wel zo verstandig? Schiet je er wat mee op? Het is immers niet voor niets dat de Arbeidstijdenwet (artikel 5.4) een pauze voorschrijft. Laten we eens kijken, zo vlak voor die lunch.

Lunch op werkplek maakt productiever – yes!

Uit onderzoek van de Humboldt Universiteit in Berlijn blijkt dat het geen fout idee is om te lunchen achter je werkplek. Je wordt er namelijk productiever van in de namiddag! Bij het onderzoek werd een groep mensen gesplitst in tweeën, waarbij de ene groep doorwerkte tijdens de lunch en de ander diezelfde lunch in de kantine met een vriend konden hebben. De eerste groep bleek zich na de lunch beter de kunnen concentreren. De tweede groep bleek een verminderde hersenfunctie te hebben, waardoor het voor hen moeilijker werd om ingewikkelde werkzaamheden uit te voeren.
Aan de andere kant was die tweede groep in de namiddag wel enthousiaster en hadden ze minder last van stress: ze waren meer ontspannen.

Of toch niet?

Was het maar zo eenvoudig. Ander onderzoek wijst uit dat het verlaten van je werkplek juist wél weer verstandig is en dat het zelfs averechts werkt als je op je werkplek blijft om te lunchen. De associatieve vermogens nemen toe bij verandering van omgeving. Daarnaast zegt een tweede onderzoek dat de kans op een burn-out groter is bij het doorwerken: “Our empirical studies have already shown that experts carefully schedule deliberate practice and limit its duration to avoid exhaustion and burnout“. Tot slot eten succesvolle mensen ook niet achter hun werkplek.

Uitdagingen met Het Nieuwe Werken

Eén van de grootste oorzaken van het minder aandacht hebben voor pauze, blijkt door de komst van de digitalisering en flexibel werken. De scheiding tussen werk en privé is vervaagd en de kans is groot (kijk maar eens om je heen bij de lunch) dat je toch op je telefoon in je mail zit te gluren of een telefoontje aanneemt als deze binnenkomt. Bij Het Nieuwe Werken, waarbij je grotendeels zelf  je tijd indeelt, is het risico op die vervaging zeer groot, want alles loopt potentieel door elkaar.

Concluderend

Hoewel er dus wat conflicterende resultaten zijn te benoemen, lijkt de balans toch uit te slaan naar het lunchen in de kantine of elders. Neem dus die tijd om even je omgeving te veranderen en jezelf weer even te resetten. Misschien ben je – volgens het Duitse onderzoek – dan niet het meest productief, je bent wel enthousiaster en meer ontspannen. Voor je collega’s ook wel weer zo prettig. Eet smakelijk!

Dilbert out to lunch

 


Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.