Maak je projecten ook Lean!

verspillingenHoewel Lean zijn oorsprong vond in een productieproces en er bij veel bedrijven gekeken wordt naar de operationele processen als het gaat om optimalisatie, is het zeker mogelijk de Lean principes ook in je projecten toe te passen. En dat is mooi, want hoe minder “verspilling” er plaatsvindt, hoe beter. Dus: maak je projecten ook Lean!

Nog even een kleine terugblik. De eerste prille beginselen van Lean ontstonden al rond 1780, toen men in Frankrijk het productieproces van de musket ging optimaliseren. Echt van de grond kwam het pas echt in 1908, toen Henry Ford begon met zijn standaard productielijn. Rond 1930 werd Ford’s productiesysteem verder geperfectionaliseerd door Kiichiro Toyoda in het Toyota Production System (TPS).

Het grote verschil tussen het systeem van Ford en TPS, was dat er in het systeem van Totoya veel meer werd gekeken naar de stroom die het product en de daarvoor benodigde onderdelen volgden gedurende het gehele productieproces (de ‘flow’). De machines werden afgestemd op het productievolume, de machines werden in de juiste volgorde geplaatst, de productiestappen werden opgedeeld in kleinere stappen en de communicatie bij elke “overhandiging” aan de volgende persoon werd verbeterd. Hierdoor daalde de kosten, steeg de kwaliteit en werd de snelheid waarmee kon worden geproduceerd, verhoogd.

Maak je projecten ook Lean!

Hoe kun je de principes achter Lean nu gebruiken om je projecten beter te laten verlopen?

1. Identificeer de waarde toevoegende onderdelen

Hak het project in stukjes en kijk welke onderdelen nu daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren voor de klant en welke niet. Bedenk je voor deze laatste categorie goed waarvoor je deze zaken doet en laat deze zoveel mogelijk weg.

2. Breng de waardestroom in kaart

Kijk welke teams er in je project actief zijn, wat ze doen en hoe de overdracht van (deel) producten plaatsvindt tussen deze teams. Voorkom dat er bottlenecks gaan ontstaan en dat de “stroom” zo efficiënt mogelijk plaatsvindt tussen de diverse teams (geen onnodig heen en weer gestuur van (deel) producten).

3. Creëer een “flow”

Hak je product op in stukjes, meet hoe de productie van die stukjes verloopt en onder welke omstandigheden je teamleden het best presteren. Optimaliseer op basis van je metingen en bevindingen het proces.

4. Creëer een “pull” situatie

Commit je niet aan zaken totdat je opdrachtgever/klant zich uitgesproken heeft over de definitieve set van eisen waaraan het product moet voldoen. Je wilt immers je product zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen en vooral niet “teveel” bouwen.

5. Streef naar perfectie

Leg de verantwoordelijkheden laag in je team. Maak de teams zelf verantwoordelijk voor hetgeen ze doen. Geef ze de vrijheid om hun deelproces te optimaliseren. Zorg voor een cultuur waarbij het mogelijk is fouten te maken, zolang hier maar van geleerd wordt.  Blijf open communiceren. Verbeter voortdurend.

Hoe Lean manage jij je projecten? En welke tips heb jij? Deel ze in de comments!


 

 


Geïnspireerd op.

Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Eén reactie op “Maak je projecten ook Lean!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.