Managen zoals Elon Musk

Tesla

In 2004 investeerde Elon Musk in Tesla. Hij is dus niet de oprichter zoals veel mensen denken. Tesla paste echter in zijn visie van een schonere en betere wereld. Als grootste investeerder had hij ook wat te zeggen. Hij gaf aan niet eens te zijn met de bedrijfsvoering in 2008 en de directeur en oprichter werd ontslagen. Door de crediet crisis was Tesla, die op dat moment nog geen auto’s wist af te leveren, zwaar geraakt en Musk investeerde een groot deel van zijn privevermogen (70 miljoen dollar).  Musk bracht bij Tesla een duidelijke visie: 

Build a sports car. Use that money to build an affordable car. Use that money to build an even more affordable car. While doing above, also provide zero-emission electric power generation options.” – Elon Musk/Tesla

De roadster, de eerste auto van Tesla werd in 2006 geshowd aan de wereld en mondjesmaat in 2008 gemaakt. In 2008 werd de Model S, een sedan aangekondigd. Deze kwam uiteindelijk pas 3 jaar later voor het eerst de fabriek uitrollen en dan nog met zeer kleine aantallen in eerste instantie. Beloofde productie data en aantallen werden niet gehaald en experts verklaarden Tesla al meerdere keren failliet. Toch werd Tesla in 2017 tot beste Amerikaanse automerk gekroond.

Lead by example

Musk is een slimme man en daarnaast iemand die vooral zichzelf veel heeft aangeleerd. Hij heeft zichzelf leren programmeren, hij heeft gelezen hoe je een rakket bouwt. Maar bovenal weet hij wat hij wilt. Hij hield van video games en besloot te gaan programmeren zodat hij een een betere computer kon gaan kopen. Wat hij zelf kan doen, doet hij dan ook graag zelf. Maar hij weet ook dat hij niet alles zelf kan. Voor Tesla ging hij op zoek naar de beste mensen uit de automotive industrie. Voor SpaceX zocht hij de beste natuurkundigen en rakketbouwers.  Hij gelooft in teams en in samen sterker.  Managen zoals Elon Musk betekend echter dat je weet wat je doet en meedoet aan wat er moet gebeuren. Hij is sterk betrokken bij alles wat er in zijn ondernemingen gebeurd en weigert de traditionele ivoren toren te betrekken. (pagina 3 van 6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.