Managen zoals Elon Musk

Communicatie

Musk zijn communicatie stijl is bijna net zo beroemd als de man zelf. Directe en duidelijke communicatie is belangrijk.  Ook voor zijn bedrijven heeft hij een aantal regels ingevoerd:

  • Communicatie moet altijd het kortste pad nemen in plaats van de ‘chain of commands’ . Als een manager hier toch op drukt dat communicatie via de lijn hoort te lopen dan zullen wij afsheid nemen van die manager
  • Een van de grootste veroorzaker van problemen is slechte communicatie tussen de verschilende lagen. We kunnen dit enkel oplossen door de informatie vrij te laten bewegen tussen alle niveau’s.
  • Als je iets doet wat je denkt dat onzin is en wat zo in een ‘Dilbert’ cartoon terecht zou kunnen komen, doe het dan niet.

Innovatie

Als laatste tip is de uitspraak van Musk over innovatie. Wanneer je iets wilt bereiken, moet je fouten kunnen maken en moet het team fouten kunnnen maken. Als je met iets nieuws bezig bent, weet je tenslotte niet altijd waar je mee bezig bent. 

Failure is an option. If things are not failing, we are not innovating enough” – Elon Musk.

 De eerste 3 lanceringen van SpaceX waren geen succes. Wat wel een succes was, was hoe SpaceX leerde van de fouten. De vierde lancering was dan ook wel een succes en sindsdien zijn bijna alle lanceringen succesvol. Het productie proces van de roadster en de model S, evenals de Model X waren verre van optimaal. Veel van de gemaakte fouten werden bij de model 3 niet meer gemaakt. Bijvoorbeeld: De model 3 is maar in 5 kleuren leverbaar en heeft 3 opties. Dit maakte het productie proces een stuk simpeler.

Some people don’t like change, but you need to embrace change if the alternative is disaster.” – Elon Musk

Wil je ook leren managen als Elon Musk? Wellicht is de training Premium Leadership wat voor jou! Of bekijk de overige leiderschaps trainingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.