Mindmap je hoofd weer leeg

simplemind-desktopsTijdens een voorbespreking voor een opdracht bij een van onze klanten vroeg de klant of ik enigszins begreep hoe de situatie bij de betreffende klant in elkaar stak – ik had goed doorgevraagd én geluisterd en vond van wel. De klant in kwestie daagde me uit door voor het volgende gesprek een mindmap te vragen van de beschreven situatie, processen en stakeholders. Nadat ik in een mindmap m’n hoofd had leeg gemaakt was m’n plaat nog wel niet compleet, maar ik kon missende verbanden makkelijk intekenen. 

Mindmap je hoofd weer leeg

Net als je denkt dat je hoofd ontploft van alle informatie die zich er in genesteld heeft kan het maken van een mindmap ontzettend goed helpen om je hoofd letterlijk leeg te maken. Alles wat in je mindmap staat, hoef je niet per se te onthouden. Al zul je dit wel doen, want een goede manier om iets te onthouden is om het te schrijven of te tekenen.

Een paar voordelen van het maken van een mindmap:

  • snel resultaat; de meeste tools zijn eenvoudig en binnen een paar minuten heb je resultaat
  • verbanden leggen die je eerder nog niet zag, nu je het in ene voor je ziet
  • mindmap kun je bewaren en later weer inzien, je kunt het met een gerust hart vergeten
  • anderen laten zien hoe je naar een situatie kijkt

En zo kunnen er nog veel voordelen te verzinnen zijn, maar dit zijn ze in ieder geval voor mij. Zelf gebruik ik SimpleMind voor de Mac, maar er zijn zoveel mindmap tools dat ik er niet eens aan begin om er meer te proberen. Deze bevalt me prima.

Als je eenmaal aan het mindmappen bent zijn er ook nadelen:

  • complexiteit kan snel uitgroeien tot een spinnenweb die je net in de knoop gemaakt hebt
  • een mindmap is vaak een eenvoudiger weergave van de realiteit en je kunt makkelijk verschillende objecten door elkaar gooien. Van mens naar proces naar activiteit. Een nachtmerrie als je in de business process management (BPM) hoek zit.
  • mindmaps die ik maak gaan soms een eigen leven leiden als ik ze deel; mensen trekken er conclusies uit en baseren er hun mening op. Terwijl een mindmap alleen maar een weergave van mijn visie op iets is, als notitie voor mezelf.

Uiteindelijk volgde m’n tweede gesprek bij betreffende klant. Ik had mijn mindmap al vooruit gestuurd en ik werd gevraagd een korte toelichting te geven. De klant huurde ons in en was verbaasd over de kwaliteit van de mindmap, ik had op basis van kennis, ervaring en inzicht flink wat toe kunnen voegen wat niet ter sprake is geweest – puur omdat ik op basis van wat ik wel wist een soort 1+x=2 rekensom kon maken. De kracht van de mindmap zat er voor mij dus in dat ik letterlijk kon zien hoe de situatie in elkaar stak.

Mindmap jij je hoofd wel eens leeg? Welke tool heeft jouw voorkeur?

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.