Minimaal werkbaar product (MVP)

Op Pinterest kwam ik een plaatje tegen wat het verschil tussen waterval ontwikkelen van een (software) product en het ontwikkelen van een minimaal werkbaar product toont. Een minimum viable product (MVP) of minimaal werkbaar product is een eerste bruikbare (concept) versie van je beoogde product. 

IMG_2602Minimaal werkbaar product (MVP)

Zowel agile als lean worden in verband gebracht met het werken naar een MVP versie van je beoogde eindresultaat, zo stelt de lean startup filosofie dat je zo snel mogelijk iets werkends oplevert en daarmee samen met je klant of gebruiker gaat kijken of het voldoet. Werkt het? Dan bouwen we verder. Werkt het niet? Dan beginnen we opnieuw.

Stel je wilt een transportmiddel ontwikkelen, dan begin je in het voorbeeld volgens een waterval ontwikkel methode eerst met de onderdelen van je uiteindelijke eindresultaat – pas na 4 ‘iteraties’ heb je een product om mee te gaan testen. In het tweede schema begin je met een skateboard, je bouwt daarna verder aan een step, een fiets, motor en eindigt alsnog bij de auto. Het voorbeeld is ongelukkig gekozen – niet alleen heeft de ‘lean’ versie een stap extra, ook heb je na het bouwen van de auto een skateboard, step, fiets en motor over.

Prototyping; maar dan mét je klant

mvp-minimum-viable-product-lean-startupGoed, het voorbeeld kun je vraagtekens bij zetten – maar het idee is duidelijk: betrek je klant of gebruiker vanaf het allereerste begin. Werk daarna met de input verder en er ontstaat een dynamiek van waarde creatie. Keerzijde van de medaille? De gebruiker c.q. klant moet wel weten wat deze wilt en dat is lang niet altijd het geval. Tenslotte goed om je te beseffen dat ‘viable’ niet lekker vertaalt naar ‘werkbaar’, maar ook neigt naar ‘levensvatbaar’. Het is dus ook een kwestie van de levensvatbaarheid van je product of dienst toetsen voor er heel veel tijd, geld en energie in is gaan zitten.


 

Lean startup: Lees meer op Emerce.nl: Lean startup: begin met het minimaal werkbare product …


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.