Mislukt project in vijf stappen

Een omgekeerde benadering werkt regelmatig prima om een punt te maken; zo ook bij deze lijst van vijf stappen om je project succesvol te laten mislukken. 

Mislukt project in vijf stappen

Projectsucces is een kwestie van vooruit denken en anticiperen op problemen en deze oplossen voor ze er zijn. Hieronder vijf stappen om je project te laten mislukken – zodat je ze kunt voorkomen.

  1. Baken niets af, kies niet wat je precies gaat doen en oplossen, maar gooi vooral veel geld naar een probleem in de hoop dat het weg gaat (credo uit de tweede kamer, red.).
  2. Richt je volledig op tijd en kosten, niet op kwaliteit. Je laat niemand geld uitgeven, je checkt verder niets en je gaat gewoon aan het werk en hoopt voor het beste.
  3. Doe alles op onderbuik gevoel, analyseer problemen verder niet. Aan 1 voorbeeld van duizenden heb je echt meer dan genoeg. Verder is de klant vooral lastig, dus die betrek je niet in het proces. Je start een project sowieso niet als je alles al weet.
  4. Je team zet je hard onder druk. Daarna, nog harder. Resultaat wil je zien. Planning is onnodig, aangezien alles gister klaar moest zijn. Ze werken beter nog maar even door, anders…
  5. Ga grote problemen uit de weg en los ze vooral niet op. Alle projecten falen uiteindelijk toch, aangezien we er geen tijd voor hadden terwijl we brandjes aan het blussen waren.

Hoe ridicuul deze stappen ook lijken, ze gaan over jouw project, of jouw rol in het project. Ongemerkt is de kans groot dat we in de valkuilen van de meest succesvolle projectsaboteurs stappen – neem soms dus een stapje terug en bedenk nog eens wat je aan het doen bent. Succes!

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Eén reactie op “Mislukt project in vijf stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.