PowerBI het einde voor End User Computing

Screen Shot 2015-08-11 at 15.07.12Als fanatieke Office 365 gebruiker ontdekken ook wij regelmatig nieuwe mogelijkheden die weer zijn toegevoegd aan de gehele suite. PowerBI is zo’n ontdekking – een business intelligence suite die precies doet wat velen al decennia in Excel, Access en Powerpoint bij elkaar fabriceren. Is PowerBI het einde voor End User Computing (EUC) voor analyse doeleinden? 

PowerBI het einde voor End User Computing

Je kent het wel, management wil graag meer inzicht hebben in cijfers, of het nu voortgang van een project is, of de ontwikkeling van klanten en verkoop van producten. Ook het kunnen combineren en relateren van verschillende gegevensbronnen is een veel gestelde vraag. In de praktijk zijn er talloze softwareoplossingen die dit soort analyses kunnen doen, maar de implementatie hiervan is ingewikkeld en kostbaar en de licenties vaak onbetaalbaar – zeker als je geen multinational bent.

Ideaal voor MKB

Office 365 is niet per se bedoeld voor MKB, maar wel ideaal voor deze groep. Kosten zijn laag, overstappen is overzichtelijk en je kunt haast per medewerker bepalen welke kosten er worden gemaakt voor gebruik van software. Om te beginnen kost PowerBI momenteel €8,40 per gebruiker. Ik moest twee keer knipperen toen ik het las, aangezien ik bij diverse software implementaties bij grotere organisaties bedragen met 5 of 6 nullen gewend was.

Screen Shot 2015-08-11 at 15.07.19

Analyse vanuit Excel of SQL

Een ander groot voordeel is het kunnen maken van analyses uit verschillende bronnen, zoals Excel lijstjes, Access databases of je maakt gebruik van een heuse SQL omgeving, bijvoorbeeld bij Microsoft in de cloud. Ook die kosten vallen bij kleinschalig gebruik (periodieke analyses, over miljoenen regels informatie, kost bijvoorbeeld 5-10 euro per maand voor een klant waar we dit implementeerden) reuze mee. Koop maar eens een Enterprise SQL omgeving, inclusief BI tooling, voor dit soort bedragen. Ongehoord.

Garbage in = garbage out

Een ding is niet veranderd; waar je kwalitatief slechte data in een BI omgeving stopt krijg je weliswaar mooie analyses, maar uiteindelijk is de kwaliteit van de data nog steeds heel slecht. Dus rommel erin, betekent rommel eruit. Zorg dat de bronnen op orde zijn alvorens je met welke vorm van BI dan ook begint.

Waarom eigenlijk business intelligence?

Je gebruikt als bedrijf BI omdat je plat gezegd geld wilt kunnen verdienen met en aan de informatie die je al in huis hebt en die mogelijkheid is er nu ook voor kleinere organisaties. Stel je voor dat je bestaande klanten beter kunt bedienen omdat je uit je huidige informatiesystemen kunt halen wanneer ze contact met je zoeken, of dat je op basis van gegevens over inkomende gesprekken kunt vaststellen wanneer de receptioniste echt nodig is en wanneer de telefoon best even onbemand kan blijven. Van planning van medewerkers, tot combineren van producten tot nieuwe diensten – met business intelligence verkrijg je inzicht.

Bigdata

Bigdata wordt uiteraard ook veel besproken en is vooral hot omdat het op zoek gaat naar vragen waar de antwoorden van blijken uit grote sets aan (ongestructureerde) data. Dit kan voor MKB+ ook interessant zijn, al zien we in de praktijk nog vaak dat er veel meer te winnen is door antwoord te vinden op vragen die nu al spelen. Kan daarna Microsoft een bigdata oplossing in O365 bieden om de stap daarna te zetten (zoals HDInsight).

En er is een App voor de iPad, mocht hoger management nog twijfels hebben…


 

[poll id=”7″]

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.