Prince2 Agile – een poging tot kruisbestuiving

Het kon niet uitblijven, iemand die serieus werk zou maken van een Agile variant van Prince2. Hoewel we op 1 april nog berichtten dat PRINCE2 er door de groei van Agile mee zou stoppen, wordt er nu (serieus) werk gemaakt van een mix van PRINCE2 en Agile.

PRINCE2 Agile – een poging tot kruisbestuiving

In beginsel blijkt er geen ‘one size fits all’ te zijn voor projecten: altijd dezelfde methodiek op dezelfde manier toepassen zorgt onherroepelijk voor inefficiëntie en andere problemen in de schaal en toepassing. Of je doet te veel, te weinig, te uitgebreid, te beperkt, noem maar op. Tijdens de laatste Gartner PPM Summit kwam al naar voren dat er veel behoefte blijkt aan meer flexibiliteit en Axelos, de houders van de PRINCE2 labels, hebben daarom een Agile variant op PRINCE2 bedacht genaamd PRINCE2 Agile.

Om te beginnen een plaatje van het blog van Henny Portman, een overzicht van de bekende PRINCE2 processen in combinatie met de Agile principes. Een handige ‘Agilometer’ geeft aan hoe ‘Agile’ het blijkbaar rigide PRINCE2 project in de Agile denkwijze is:

PRINCE2 Agile - Henny Portman - via https://hennyportman.wordpress.com/2015/07/12/prince2-agile-a-first-overview/
PRINCE2 Agile – Henny Portman – via https://hennyportman.wordpress.com/2015/07/12/prince2-agile-a-first-overview/

Aansluitend op de zes PRINCE2 control parameters, tijd, kosten, scope, kwaliteit, risico en baten, zijn vijf redenen aansluitend op de Agile filosofie benoemd in het PRINCE2 Agile framework:

  1. Wees op tijd en haal deadlines
  2. Verzeker je van de benodigde kwaliteit en realiseer deze
  3. Omarm verandering
  4. Zorg voor een stabiel team
  5. Accepteer dat de eindgebruiker niet alles nodig heeft

De zeven PRINCE2 principes blijven, maar er worden om Agile te worden 5 gedragscomponenten aan toegevoegd:

  1. Transparantie over de gesteldheid en de voortgang van het project
  2. Samenwerking tussen teamleden en de stakeholders
  3. Rijke communicatie, op alle niveaus van het project
  4. Zelf organisatie door het team, ondersteun het projectteam in het doen van de juiste dingen
  5. Onderzoek en wees eerder ontdekker dan dat de regels gevolgd worden

De elementen uit de Agilometer geven vervolgens ruimte om een project al dan niet Agile in te steken. In het artikel wordt verder in een heel uitgebreid betoog uiteen gezet waarom PRINCE2 prima Agile is. De vraag die ik me dan stel is, waarom zou je PRINCE2 proberen om te smeden naar ‘Agile’ terwijl er al diverse defacto Agile standaarden zijn.

Is PRINCE2 Agile écht nodig?

Mogelijk vergroot het de acceptatie bij de traditionelere of rigide bedrijven en managers als je aankomt met ‘We doen nog wel PRINCE2, maar dan Agile’, al slaat dat de feitelijke Agile-plank waarschijnlijk volledig mis. De beoogde wendbaarheid staat of valt niet per se met de gebruikte projectmanagement methodiek – talloze projecten heb ik gedaan die nu ‘Agile’ zouden heten, terwijl ze formeel volgens ‘PRINCE2’ zijn uitgevoerd. Het is een mindset. En dat komt in de mechanische wereld van PRINCE2 Agile nog altijd niet lekker naar voren – procesbesturing is belangrijk, maar wendbaar de echte wensen van eindgebruikers en klanten invullen zou echt bovenaan moeten staan.

Lees meer over PRINCE2 Agile op het blog van Henny Portman


 

[poll id=”5″]

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.