Projectmanagement en de cloud

De komst van internet en diensten die via internet ontsloten zijn (oftewel: cloud diensten) heeft onmiskenbare invloed op het werk van de projectleider. Niet alleen heb je de beschikking over een scala aan tools die voor het oprapen liggen, maar ook krijg je te maken met steeds meer verschillende partijen die verschillende diensten aanbieden. Waar moet je dus rekening mee houden in de praktijk? 

Projectmanagement in de cloud

Om te beginnen ga je steeds vaker te maken krijgen met veranderingen waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande producten en diensten die gestandaardiseerd zijn. Oftewel – je neemt een dienst af en dat is het, daar moet je het mee doen. De initiële keuze voor zo’n dienst is dus essentieel, naast de vraag of je de dienst afneemt bij een betrouwbare partner.

Standaard vs maatwerk

KonyEnterpriseAppDev01Nog steeds vinden veel organisaties van zichzelf dat ze uniek zijn. En dat zou ook zo moeten zijn, alleen vooral in de dienstverlening, kwaliteit, prijs en dat soort aspecten – maar niet op het gebied van de financiële boekhouding of de inrichting van het intranet. Talloze bedrijven hebben met dezelfde boekhoudregels te maken en kennen ook de dezelfde financiële stromen. Hoewel niet altijd eenvoudig is hierin de keuze voor een standaardoplossing vrijwel altijd beter dan maatwerk. Bewaar eventueel maatwerk voor de dingen die je als organisatie werkelijk uniek maken – ik ben nog nooit klant geworden van een bedrijf omdat ze de meest complexe financiële administratie ooit hebben gebouwd.

API’s kijken

Maak je gebruik van diensten uit de cloud dan is het belangrijk dat deze diensten onderling samenwerken, zodat je niet eindigt met talloze verschillende accounts en informatiesystemen met dubbele inhoud. Gelukkig is hier iets voor bedacht en dat het een API. In het kort is dit een afkorting voor een standaard interface waarmee applicaties afspreken om informatie uit te wisselen – zo kan een leidend basis administratie voor gebruikersgegevens gekozen worden die andere systemen gaat voeden. Wel belangrijk dat een softwarepakket dit ondersteunt, ondanks de meerwaarde van goed functionerende API’s is er nog veel business software op de markt die hier niet op toegerust zijn.

Projectteam dynamiek

gesprekAls fan van het Agile gedachtengoed heb ik m’n projectteam graag zo veel mogelijk bij elkaar. Alleen, steeds vaker blijken de verschillende partijen niet alleen over het land verspreid te zijn, maar over de hele wereld. Improviseren en goed afstemmen wordt belangrijker dan ooit. Zelf zou ik het fijn vinden als er een standaard kwam voor chat, presence en videoconferencing, zodat iedereen in ieder geval virtueel kan aanhaken. De een gebruikt Skype for Office, de ander een Webcast iets en een derde heeft weer een oplossing die überhaupt geen toegang van buitenaf toe staat.

Kortom, een projectleider in de wereld van de clouddiensten heeft genoeg te doen en zal elke dag met creativiteit en enthousiasme de neuzen dezelfde kanten op moeten zien te houden, op steeds globalere schaal.

 

 

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.