Projectmanagement must-haves voor je CV

CV_tagcloudHet is lente! En  dat betekent dat het tijd is voor de voorjaarsschoonmaak. Alles weer even aan kant maken, je projectdossier updaten nu je Q1 hebt gehad, maar ook een moment om even je CV te updaten. In dit artikel kort een aantal must-haves die je op je CV moet hebben staan, wil je aansluiting houden op de markt.

Projectmanagement must-haves voor je CV

1. Agile ervaring

Agile is niet meer weg te denken: naast de meer traditionele project methodieken is Agile inmiddels één van de populairste methoden. De wereld staat ook niet bepaald stil: het Internet of Things komt eraan, de markt voor wearables groeit enorm, en vooral ontwikkelteams moeten steeds vaker snel kunnen reageren op een continu stroom aan informatie die vanuit de klant en de markt op hen af komt. En daar horen ook Agile projectmanagers bij. Zorg dus dat je Agile ervaringen op je CV hebt staan.

2. Business Strategie

geldHet is niet meer voldoende om snel te kunnen reageren op veranderingen: je moet het al aan zien komen en er proactief mee aan de slag gaan. Met de huidige snelheid waarbij de business moet schakelen en anticiperen op verandering, is het van belang dat ook de project manager weet hoe strategisch denken op bedrijfsniveau werkt. Op deze manier kan de project manager de opdrachtgever/klant nog beter ontzorgen en direct aan de slag gaan met plotselinge veranderingen zodra deze optreden.

3. Risicomanagement

Nu de economie wereldwijd weer aan begint te trekken en bedrijven zich uit een dal slepen, kunnen zij zich niet veroorloven dat er onnodig risico’s worden genomen of dat hun projecten falen. De projectmanager moet dus in staat zijn om op een goede manier risico’s (en kansen) te identificeren, deze te wegen, en ze te managen: de actualiteit checken, tegenmaatregelen formuleren en afstemmen, en stakeholders op de hoogte houden.

4. Resource Management

TeamHet is steeds moeilijker voor bedrijven om te acteren op complexe markten met een grote hoeveelheid concurrentie. De strategie moet erop worden afgestemd en de projecten die daaruit volgen moeten worden geïmplementeerd. Ook deze projecten worden steeds groter en complexer. Hoe groter en complexer het project, hoe belangrijker het is dat de projectmanager in staat is om met deze grotere teams om te gaan, de juiste resources de juiste dingen te laten doen op het juiste moment, en tegelijkertijd alle stakeholders tevreden te houden.

5. Een bewezen vaardigheid om Scope Creep tegen te gaan

Meer concurrentie, lage marges, dat maakt het dat ook de toleranties voor het project beperkt zijn. Zeker bij complexere projecten en met meer schuivende panelen is het een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Als je aantoonbaar in staat bent om op een succesvolle manier je project on track te houden en succesvol te vechten tegen scope creep, waarbij toegevoegde waarde voor de klant centraal blijft staan, dan heb je iets voor op je conculega projectmanagers.

 

Oorspronkelijke artikel: bron


Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.