Robotisering en ontwikkelingen

Is de kenniseconomomie immuun voor robotisering?

Dan de situatie in de westerse kennislanden. Robots die telefoons of computers in elkaar schroeven – dat is voor een land met relatief weinig productie niet echt een probleem, toch? Maar ook hier winnen robots terrein – al zijn deze niet voorzien van armen om dingen te maken, maar met computing capaciteit om vraagstukken op te lossen. De eerste college’s gegeven of ondersteund door robots zijn al geweest en ook worden steeds meer handelingen door mensen vervangen door interactie met systemen. Eerlijk is waar, dit neemt nog geen hele grote vlucht op de dag van vandaag, maar met de snelheid van ontwikkelingen nu is dat een kwestie van 5-10 jaar voor hetzelfde wat met de Chinese arbeiders gebeurde gaat gebeuren voor mensen met functies aan de telefoon, achter het stuur, op recepties of licht administratief werk. Een geautomatiseerde Bol.com heeft een fractie nodig van de mensen die de V&D in dienst had – ook dat is ‘robotisering’.

Hoe V&D uit de markt werd gerobotiseerd door nieuwkomers (c) Finno - Robotisering en ontwikkelingen
Hoe V&D uit de markt werd gerobotiseerd door nieuwkomers (c) Finno

Lees hier meer over 20 banen die vervangen zullen worden door robots en lees hier meer over banen die waarschijnlijk nooit vervangen zullen worden door robots.

>> Volgende pagina: Zijn wij ook vervangbaar?

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.