Het zal velen van jullie niet zijn ontgaan: een groot deel van Noord Holland en Flevoland zat zonder stroom. Om 7 minuten over half 10 vanochtend viel de stroom uit na een probleem in een verdeelstation van Tennet in Diemen. De problemen zijn verholpen, maar de gevolgen zullen nog wel even duren, zeker voor het spoor en de luchtvaart.
De opgetreden verrassing zal in ieder geval genoeg voer zijn om de dagstart maandag te vullen met “ik zou x afhebben, maar…” opmerkingen.
Stroomstoring in risico inventarisatie?
Maar… Zeg eens eerlijk: had jij stroomuitval in je risico inventarisatie staan voor je project? En heeft deze storing jouw project vertraging opgeleverd?
Heel flauw natuurlijk, maar het zet wel weer even aan tot denken. Heb ik sommige zaken – die zo voor de hand liggend lijken te zijn – wel goed genoeg ondervangen, of kunnen sommige dingen toch net iets scherper? Ik was zelf verrast dat een storing als deze ook het hele mobiele telefonie verkeer wist plat te leggen. Geen noodstroomvoorzieningen op de masten? Of maar net genoeg om de systemen netjes uit te schakelen? Ook bleek ik met moeite een radio te kunnen vinden – op batterijen – om te horen wat er aan de hand was. Misschien toch maar een UPS op de internet router thuis, zodat ik misschien had kunnen blijven bellen? Dat soort vraagstukken.
Nu is het maken van een risico inventarisatie ook een activiteit waarbij gezond verstand komt kijken. En we weten ook dat we met 80% genoegen zouden moeten nemen, want we willen geen “waste” in de vorm van “overengineering” van de risico lijst. Dus laten we het er maar op houden dat voor de meesten van ons helemaal niet erg is dat we met dit incidentje even géén rekening hadden gehouden. Of dat ook voor de medewerkers van Tennet ook geldt, is natuurlijk een tweede 😉
Het duurde hooguit een paar uur, maar ambulances, politie, brandweer en helicopters reden/vlogen af en aan. Er ging meteen van alles mis. Ik vraag me af of bij dit soort ‘overmacht’ dingen de risico’s meer gezocht moeten worden op het persoonlijke vlak dan op het vlak van je project. Wat je zegt; zal m’n noodpakketje nu toch echt een keer gaan samenstellen – geen stroom, telefoon, internet en radio was best even apart.
Wat zit er dan in noodpakketje? Los van dat je thuis voorzieningen treft als een waterreservoir en camping kookgas (want je hebt dan ook geen gasdruk)? Je kan thuis noodstroom nemen, maar dan nog zit je met dode 4G/VDSDL/kabel/glasvezelnetten.. Dan moet je ook aan iets als satelietverbindingen gaan denken, dure hobbie.. Volgens mij het eerste waar we nu behoefte aan hebben een landelijkdekkend mobiel nood netwerk (provider onafhankelijk) dat ook bij totale landelijke stroomuitval nog kan functioneren.. (tenminste, wat betreft whatsapp/sms/twitter/skype e.d. en voice, natuurlijk geen torrent of films) Maar wie gaat dat betalen en dan krijg je toch een vorm van niet transparant internet..
Gas en water werkte ‘gewoon’ nog, maar in geval van echte nood zijn er talloze sites waar de inhoud van een noodpakket wordt uiteen gezet. Vandaag had ik vooral behoefte aan informatie over ‘hoe lang’ en dan ontdek je dat al je fancy high tech gadgets geen FM radio meer hebben.
Mijn eerste aanvulling op een standaard voorraadje water, gaspitje en wat eten wordt nu een radio’tje die je zelf kunt opwinden of kunt opladen met een zonnecel.
Op de site Crisis.nl staan wat tips:
http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/noodpakketten.aspx