Succesfactor: Projectteams met drie generaties

Bij het samenstellen van projectteams kennen we natuurlijk karakterkeuzes principes zoals die van Belbin, verschillende kleurtheorien die iets zeggen over iemands manier van werken en denken en uiteraard ook nog inhoudelijke wensen en eisen aan teamleden. Maar zelden kom ik een overzicht tegen van generieke verschillen per generatie, dus bij dezen – werken met drie generaties in projectteams.

Succesfactor: Projectteams met drie generaties

Projectteams worden tegenwoordig bemenst door drie generaties; de Babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964, generatie X, geboren tussen 1965 en 1979 en generatie Y, geboren tussen 1980 en 1994. Elke generatie heeft van de vorige generatie de basis meegekregen om te ontwikkelen tot wat ze nu zijn. Van elk van deze generaties is ook ongetwijfeld wel eens geroepen ‘komt dat wel goed’. Duidelijk is dat de verschillen tussen generaties van invloed zijn op het projectsucces van het project.

De succesfactor voor projectteams zit hem mede in deze verschillen; zet de drie generaties bij elkaar en in de basis zullen hun normen en waarden afwijken van elkaar. Dat is een potentieel risico, tenzij je er als projectleider rekening mee kunt houden.

Babyboomers geboren bazen

Babyboomers onderscheiden zich in leiderschap, besluitvaardigheid, motivatie en overreden.

Generatie X mensgericht en ambitieus

Geboren in de generatie X is de kans groot dat je ambiteuzer, mensgerichter en overtuigender bent dan mensen uit de twee andere generaties

Generatie Y

Ben je geboren als generatie Y dan heb je zowaar nog meer ambitie in je systeem, ben je nog mensgerichter en een stuk meer georganiseerd.

Onderstaande infographic geeft een en ander nog eens goed weer:

Screen Shot 2015-04-14 at 08.55.51

 

Logischerwijs zijn babyboomers gemiddeld genomen vaker de baas en beslisser dan jongere generaties en zijn jongere generaties nog meer bezig met hun ambitie. Het kan dus zijn dat de eigenschappen van een generatie naarmate deze ouder wordt wat wijzigt, maar duidelijk is wel dat elke generatie een eigen visie op (samen)werken heeft en dit van invloed is hoe je team presteert.


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.