De succesvolle project manager

Ben jij een succesvolle project manager? Jarenlange project ervaring zorgt er voor dat je veel ervaring hebt. Je valt daardoor minder snel in de standaard valkuilen en dus ben je een succesvolle project manager.  Toch? Ervaring is niet altijd gelijk aan succesvol zijn. Onlangs heb ik enkele coaching gesprekken gehad. Het zette alles weer even op scherp. Ik merkte dat ik toch weer veel aannames deed, de afstemming soms vergat en nog belangrijker: communicatie niet had geoptimaliseerd.  Ik heb een passie voor project management, maar maakt dat mij ook succesvol?

Wanneer ben je een succesvolle projectmanager?

Wanneer ben je eigenlijk succesvol als project manager? Is dat wanneer je project is afgerond? Is dat wanneer je project volgens plan is afgerond? Is dat wanneer je binnen budget bent gebleven? Is dat wanneer je stakeholders blij zijn?  Ik daag je uit eens naar je zelf te kijken. Wanneer ben jij tevreden een project? Want een blije stakeholder kan betekenen dat je veel meer hebt geleverd dan je van oorsprong van plan was. Binnen budget blijven is wellicht gelukt, maar daardoor heb je minder kunnen leveren als gepland. Is het dan nog een succes? En is het succes van het project bepalend of jij een succesvolle projectmanager bent?

Definitie

Voor mij zelf definieer ik een succesvolle project manager als “iemand die een goed en SMART plan heeft en zich daar aan weet te houden, de risico’s van een project juist weet te mitigeren, de communicatie omtrent de voortgang aan alle belanghebbenden duidelijk en overzichtlijk houd en eventuele uitzonderingen op het plan tijdig en met scenario’s bespreekbaar weet te maken” . Volgens Wikipedia is het wat algemener, namelijk ” Een projectleider of projectmanager is iemand die verantwoordelijk is voor het succesvol realiseren van een project. Een projectleider realiseert het project door het coördineren van en/of aansturen van projectmedewerkers, het  project management”

Ben je ooit klaar met leren?

Daar is weer dat woord succesvol. Hoe word je dan succesvol? Of hoe blijf je succesvol? Ben je ooit klaar met leren als project manager? Om succesvol te zijn, moet je blijven leren en jezelf aanpassen naar het project wat je op dat moment leid. Naast dat jouw project andere teamleden heeft, andere doelen en een andere scope verander jij zelf ook. Wat je hebt toegepast bij een vorig een project en daar een succes was, hoeft hier niet te werken.  Ook is het altijd leuk om te leren van andere project managers hoe zij dingen doen. 

Uitdaging

Kortom, ik leer nog elke dag om een betere project manager te zijn Ik leer door feedback, ik leer door af en toe zelfreflectie te doen. En ik leer van anderen. Dus ik daag je uit: vertel ons hoe jij ervoor zorgt dat je een succesvolle projectmanager bent en blijft.  Wat zijn jouw tips en trucs? Heb jij een coach? Of een intervisie groep? Is er iemand met wie jij de uitdagingen die je hebt kan bespreken?  Volg je regelmatig trainingen? Vraag je feedback? Of is er iets wat jij dagelijks doet? Deel jouw ervaring in de comments of laat het ons weten via het contact formulier. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.