Top 5 projectmanagementboeken

Stapel-boeken-kleinOver projectmanagement is veel geschreven en het is dan ook de vraag welk boek het beste is om mee te beginnen als je je gaat verdiepen in projectmanagement. Daarom een top 5 projectmanagementboeken met onze top 5 op een rij!

Top 5 projectmanagementboeken

Nummer 1 – projectmanagement voor dummies

Om te beginnen met stip op nummer 1 een boek voor iedereen die start in het vak van projectleider: Project Management voor Dummies

Zoals alle ‘boeken voor dummies’ neemt ook dit boek je mee van niets naar het vak van projectmanager. De gekozen onderliggende theorie is die van de Project Management Institute uit de VS en leidt meteen op tot Project Management Professional (PMP). Mocht je liever richting Prince2 gaan, dan kun je wellicht beter het volgende boek overwegen.

Nummer 2 – Projectmanagement volgens Prince2

Prince2 is in Nederland een veelgebruikte projectmanagement methodiek. Het vindt de oorsprong in de Engelse overheid die op zoek was naar een manier projecten ook een keer te kunnen stoppen. OGC is uiteindelijk het orgaan wat Prince2 onderhoudt, met de laatste revisie uit 2009.

Het Projectmanagement volgens Prince2 boek is niet alleen een droog overzicht van de 7 processen, 7 thema’s en 7 principes die Prince2 telt, maar neemt je mee door het hele Prince2 proces middels een casus. Ook zijn er diverse opdrachten en toets elementen verwerkt – antwoorden hierop zijn te vinden op de website van de auteur en uitgever. Iedereen die start met Prince2 is goed af met dit boekje, het wordt dan ook gebruikt in het hoger onderwijs.

Nummer 3 – Projectmanagement

Een compleet projectmanagement handboek is het boek ‘Projectmanagement’, waarin zowel de theorie als de praktijk van de projectmanager aan bod komen. Het boek is al aan de zesde druk en bevat inmiddels meer focus op actuele thema’s zoals risicomanagement.

Het is een zeer compleet boek en biedt met inlogcode in het boek ook toegang tot online hulpmiddelen en informatie. Er is een uitgebreid register aan bronnen en verwijzingen opgenomen, al met al een ideaal handboek voor projectmanagers.

Nummer 4 – Projectmanagement Op basis van NCB versie 3- IPMA-C en IPMA-D

Een standaard naslag voor iedereen die richting IPMA certificering denkt komt uit op dit boek. Er is ook een versie voor HBO studenten beschikbaar, onderstaande versie is echter iets uitgebreider en zowel voor IPMA C als IPMA D geschikt.

 

Eerlijk is eerlijk, het is niet het meest prettig leesbare boek, er staat ontzettend veel stof in en het is vrij gecomprimeerd. Het goede nieuws is wel dat je als je er doorheen bent, ook echt helemaal klaar bent voor een IPMA examen. Daarom toch op nummer 4.

Nummer 5 – Managen van Agile Projecten

We hebben een soort haat liefde relatie met dit boek; enerzijds is het een prima startpunt voor projectleiders die te maken krijgen of willen krijgen met Agile in projecten, anderzijds is het vergeleken met veel Agile boeken een erg mechanische poging om de klassieke projectmanagement theorieën aan te laten sluiten bij Agile.

Het is een goed idee om naast dit boek ook het Scrum boek van Jeff Sutherland te lezen, al is het alleen al om te begrijpen waarom we bovenstaande boek wat mechanisch vinden. Tegelijkertijd is het op nummer 5 wel een aanrader om de verbinding te vinden tussen traditioneel waterval projectmanagement en de verandering naar iteratieve agile projectmanagement trajecten.


 

Tenslotte nog een paar tips op een rij:

Ontbreekt er een boek in de top 5 volgens jou? Laat het ons weten in de comments!

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.