Vakantie verbetert je werkprestaties

Vakantie
Bron

De vakantieperiode komt er weer aan. De vroege vogels vertrekken misschien al in juni, maar begin juli begint het echte werk. Dat betekent dat de achterblijvers het drukker krijgen, of dat projecten simpelweg in een sluimerstand terecht komen. Ben jij zo iemand die altijd maar door bikkelt en geen vrij neemt? Hou jij altijd rekening met de planning van de baas in plaats van andersom? Denk dan na, want vakantie verbetert je werkprestaties!

Rust voor je hersenen

Het blijkt dat het voor je hersenen erg belangrijk is om zo nu en dan een periode van “rust” te nemen. Zeker in een hectische of dynamische omgeving is het vaak direct en snel reageren op situaties die optreden. Erg veel tijd om zaken uitgebreid te overdenken is er niet: de volgende deadline ligt alweer op de loer en er is geen tijd te verliezen. Wat er dan gebeurt volgens studies van Mark Beeman, is dat je hersenen niet de kans krijgen om de diepere verbindingen te leggen die nodig zijn om tot “aha” momenten te komen. Iets wat wel kan als de hersenen ook daadwerkelijk de kans krijgen om die verbindingen te leggen.

Het voordeel van vakantie, al is het maar een weekje, is dat je hersenen opgefrist en wel weer kunnen worden ingezet, waarna je misschien ineens inziet dat je project toch niet helemaal de juiste richting op gaat, maar toch een tikkie bijsturing nodig heeft. Je wordt creatiever en ziet meer mogelijkheden die je in de “snel-snel” modus niet zou hebben gezien. Het is dus belangrijk om die ontspanning te pakken.

Écht rust

Dan is natuurlijk de vraag: als je op vakantie bent, ben je dan ook écht op vakantie en rust je ook écht uit, of ben je simpelweg je mail aan het lezen op een andere locatie? Rationeel is dat goed aan jezelf uit te leggen. Je voorkomt immers dat je terugkomt op je werk met een enorme hoeveelheid e-mail die op je staat te wachten. Toch is dit dus niet verstandig. Zet die data verbinding op je smartphone uit, of ga lekker op vakantie naar een plek waar je geen bereik hebt (ze zijn er echt nog wel!). Mijn tactiek was altijd om een dag langer in mijn agenda te blokkeren als vakantie, terwijl ik in die dag niets anders zat te doen dan mijn mailbox leegpoetsen. Onder werktijd, fris en fruitig.

Naast dat de rust voor je hersenen goed is, schreven we onlangs ook al even dat het verstandig is om een andere omgeving om te zoeken (dat ging dan vooral om de lunch). Mocht je de kans hebben, blijf dan niet thuis in je vakantie, maar fiets erop uit of ga in een tentje op de hei zitten. Dat zal je associatieve vermogens goed doen, en je wordt er ook nog eens vrolijker en enthousiaster van (hoewel ik hoorde dat 40% van de Nederlanders mislukte vakanties ervaren heeft – dat moet je dan even zien te voorkomen).


 


 

Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.