We houden van koffie, dat bewijst de multi-miljard-dollar grootte van de koffie industrie. Koffie drinken is een ritueel, een energieopwekker, of een sociale activiteit. En we vertellen onszelf en onze collega’s, en eigenlijk iedereen die wil luisteren, dat we beter functioneren na onze eerst shot cafeïne, en na de tweede – hou je maar vast, dan ben je niet meer houden. Maar wat is het werkelijke verhaal achter koffie en productiviteit? Is het realiteit, of is het een mythe? Is het wel goed voor je of kun je er ook te ver mee gaan? Verbetert koffie daadwerkelijk je productiviteit?
Kan koffie je productiviteit verbeteren
Volgens dit handige lifehack artikel en de bijbehorende infographic, heeft 46% van de werknemers het gevoel dat ze minder productief zijn zonder koffie. En er zijn meer leuke statistieken, zoals de dag van de week waarop we onze koffie het meest nodig hebben, de hoeveelheid en soort koffie die mensen drinken, en waar de zwaarste koffiedrinkers wonen. Dan zijn er ook nog de de cafeïne-slurpende beroepen. Wetenschappers kunnen er blijkbaar wat van, maar als we de statistieken bekijken, dan lijkt het met ons projectmanagers nog mee te vallen (misschien kennen we onszelf te goed en weten we al dat koffie niet echt dé aanjager is van onze productiviteit?).
Koffiepauzes verbeteren de productiviteit toch niet
Dit Harvard Business Review artikel gaat over de werkelijke effectiviteit van micro-pauzes. Op basis van studies uitgevoerd door professor Charlotte Fritz over hoe mensen tot rust komen van het werk, en wat voor soort “micro-onderbrekingen” het meest effectief bleken te zijn. De koffiepauze is hierin opgenomen, met de bevindingen waarin staat dat cafeïne juist wordt geassocieerd met méér vermoeidheid in plaats van minder, en dat werkgerelateerde pauzes – waarin je nieuwe dingen leert – de echte energie-opwekkers zijn.
Waarom koffie het wondermiddel is voor moeheid
Er is een theorie dat de samenleving fors heeft geprofiteerd van cafeïne, zoals de ontnuchterend uitwerking op maandagochtend na een “zwaar” weekend. In dit NPR artikel, schrijft Stephen Braun, een medisch schrijver, wat cafeïne precies met je doet. Hij beschrijft dit als volgt: “It’s like putting a block of wood under one of the brain’s primary brake pedals.” Het kan echter wel per persoon verschillen hoe groot de uitwerking is. Maar: er is dus wetenschappelijk bewijs dat – in niet al te hoge doses – cafeïne je alertheid en mentale prestaties kan vergroten!
Hoe vaak en hoeveel zou je koffie moeten drinken?
Cafeïne is iedereens favoriete stimulerend middel. En hoewel het dus voordelen kan opleveren voor wat betreft de mentale gesteldheid, is er natuurlijk wel een omslagpunt. M<aar waar ligt deze? Dat is – wederom – nogal persoonlijk… dus eh: hoeveel dubbele espresso’s per dag brengen jouw in de gevarenzone en doen je stuiteren door kantoor?
Hoeveel mensen zouden inmiddels niet meer functioneren zonder koffie – simpelweg door de verslaving? 🙂 Een van mijn weinige afhankelijkheden is toch wel te vinden in het zwarte vocht met de licht bittere smaak 😀
Het grappige is overigens ook weer dat dat zwarte vocht naar slootwater mag smaken als de verslaving maar groot genoeg is – als er niks anders voorhanden is (of hetgeen wat voorhanden is, is te duur), dan maar slootwater! #oploskoffieautomaten
Als echte ‘liefhebber’, heb zelfs een nespresso naast mijn buro staan, merk ik weinig toegevoegde waarde aan het vele koffie drinken. Ik ga overigens pas stuiteren van koffie uit koffieautomaten. In de praktijk worden echter veel zaken eerder bij de koffieautomaat dan aan de vergadertafel opgelost.
Wellicht ervaar je de toegevoegde waarde pas als je het niet meer drinkt 🙂
Maar herkenbaar, koffiezetautomaat heeft de meest innovatieve vierkante meters binnen menig bedrijf. Zie in HNW concepten steeds vaker rondom de koffiecorner een mooie hangplek om dat te stimuleren.