Vrouwen zijn betere projectmanagers!

businesswomanHoewel het vakgebied wordt gedomineerd door mannen blijken vrouwen betere projectleiders te zijn dan mannen. Vrouwelijke projectleiders blijken beter in staat tot zelfreflectie en realistischer als het gaat om inschattingen maken over haalbaarheid. Waar zit dat hem in?

Vrouwen zijn betere projectmanagers!

In een artikel op CIO.nl tekent de auteur een grimmige praktijk op – mannen zijn te optimistisch en regelmatig niet in staat to zelfreflectie. Zelfs als de feiten aantonen dat een project hopeloos over tijd en geld heen loopt, blijken mannelijke projectleiders desgevraagd te melden dat het goed gaat. Zelfoverschatting, zoals verzekeraars al decennia inprijzen als verschil tussen mannen en vrouwen, voert de boventoon.

In het onderzoek wat vanuit InTellegus werd uitgevoerd naar project succesfactoren komen alle elementen naar voren die van invloed zijn op het succes van een project (Projects: Done!™). Het verschil tussen mannen en vrouwen is hier echter niet in opgenomen, wellicht dus onterecht. Wel valt op dat organisaties niet altijd bereid zijn tot zelfreflectie – liever gaat men op zoek naar nieuwe manieren om dezelfde fouten te maken dan werkelijk te leren van wat beter kan.

Er zal uitgebreid onderzoek moeten plaatsvinden naar het verschil tussen mannen en vrouwen in de rol van projectleider, maar wellicht goed om wel stil te staan bij het gegeven dat er momenteel nog altijd zo’n 75% van de projecten mislukt. Dat verdient op z’n minst aandacht, wellicht met meer vrouwelijke inbreng?


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.