Waarom projectmanagement trainingen zinvol zijn

Projectmanagement was iets wat werd uitgevoerd door degenen die al elementaire management ervaring hadden binnen organisaties. Tegenwoordig is projectmanagement steeds meer een vak, waarin zelfs bachelor en master opleidingen gegeven worden. Management ervaring is nog steeds een pré, maar niet langer noodzakelijk voor iemand die wil starten als projectleider.

Waarom projectmanagement trainingen zinvol zijn

Er wordt van je verwacht dat je ze volgt

imagesHoewel het geen enkele garantie op succes geeft verlangen bedrijven van hun sollicitanten meestal certificaten in het projectmanagement vakgebied. Zelfs als je studie al ruim aandacht schonk aan ITIL, Prince2 en andere thema’s, dan nog is certificering vaak een ‘knockout’-vraag in het sollicitatietraject. Afhankelijk van je vakgebied waarin je projecten zult leiden zijn de volgende certificeringen van belang:

 

  • Prince2 foundation & practioner – ideale basis voor iedereen die iets met projecten en projectmanagement van plan is
  • IPMA D en als je ervaring hebt IPMA C en hoger – gericht op competenties die je als projectleider nodig hebt om je vak te beoefenen
  • PMI’s PMP certificering, vooral vereist in de VS en het Midden Oosten; minder bekend in Nederland, al is er een uitgebreide ‘PMI Chapter’ in NL
  • Lean Six Sigma bijvoorbeeld in de zorg en tal van andere domeinen (Green belt, Yellow belt, Black belt) bekend en gebruikt
  • Agile projectmanagement wint aan populariteit en dan voor IT’ers specifiek Scrum.

Het bereidt je voor op verder studeren

normal_ian-symbol-university-capHet volgen van een training en behalen van een certificaat is een prima opstap om later bijvoorbeeld een master of bachelor te gaan volgen in projectmanagement. Een certificering laat je immers alvast kennismaken met het vakgebied en er wat over leren, zodat je weet of er een volledige 2 tot 4 jaar durende studie aan te wijden wel is wat je wilt.

Master Projectmanagement opleidingen opties bekijken.

Vind duiding bij wat je tegenkomt in de praktijk

Light-BulbDoor de wol geverfde projectleiders zullen bij het volgen van trainingen heel vaak een ‘ja inderdaad!’ moment ervaren. Dat is niet erg, dan kun je in het vervolg dat soort situatie in ieder geval beter herkennen, benoemen en erop anticiperen. Je wordt zogezegd van ‘onbewust bekwaam’ in ene ‘bewust bekwaam’. Anderzijds, als je nog weinig ervaring hebt werkt het andersom ook – volg een training, wordt bewust onbekwaam (oftewel, weet wat je nog niet kan) en gebruik dit om je in de praktijk te ontwikkelen.

Online cursussen en thuisstudie opties combineren werk en opleiding

2012_03_home studyEen aantal opleidingen en trainingen zijn goed als zelfstudie te volgen en maken het mogelijk werk en studie goed te combineren. Ook zijn er opleiders die uitgebreide mogelijkheden bieden om naast werk te studeren. Zeker als je al wat ervaring hebt is een klassikale opleiding wellicht wat veel herhaling, of wil je juist voor je een klassikale training gaat volgen met een thuisstudie aan de slag om bekend te geraken met de stof. We hebben onder andere voor Prince2 Foundation en Prince2 Practioner een thuisstudie plan met suggesties opgezet, IPMA D is ook goed mogelijk om met thuisstudie voor te bereiden en andere opleidingen kun je prima beginnen met het boek maar vergen meestal toch een vorm van een training. Hieronder een deel van de boeken die je hierbij kunt gebruiken.

Carriere mogelijkheden en ontwikkelingskansen

Business womanZoals gezegd bieden certificeringen voor het solliciteren op functies meerwaarde. Zeker als je nog geen of weinig ervaring mee brengt, is het gewoon zinvol je te certificeren. Wat in mijn ogen ook een goede manier is om je te ontwikkelen is om ‘stage’ te lopen met andere, ervaren, projectleiders en feedback te vragen over je projectplannen en andere documentatie en aanpak. We overwegen de mogelijkheid te maken voor projectleiders om deze site daar een soort ‘vraag en aanbod’ voor te maken – we weten dat het werkt om samen te reflecteren op eigen werk.

En uiteraard blijf je bij door op projectsucces.nl de laatste ontwikkelingen te volgen; hoe blijf jij op de hoogte? 


Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.