Wanneer GEEN projectmanager te worden

We schrijven al een tijdje artikelen met dingen die je moet kunnen, kennis die je moet hebben en competenties die je moet bezitten als aanstaande of ervaren projectmanager. Maar we kunnen het natuurlijk ook eens van de andere kant bekijken: wat zou je juist niet moeten hebben, wil je het projectmanagement vakgebied in willen duiken?

Wanneer GEEN projectmanager te worden

1. Je kunt niet tegen verandering of vaagheid

Als projectmanager ben je vaak de motor van verandering. Er wordt een nieuwe strategie uitgezet binnen het bedrijf en deze leidt tot projecten om de gekozen weg daadwerkelijk in te gaan slaan. En daar zijn projectmanagers voor nodig. Je bent dus vaak niet alleen onderhevig aan, maar ook onderdeel van het veranderingstraject. Het mooie is ook nog eens dat de strategie vaak dermate vaag is, dat je wordt opgezadeld met een projectopdracht die niet bepaald SMART te noemen is. Je dient daar vaak zelf je invulling aan te geven en ook hier heb je in veel gevallen het stuur in handen om zelf de veranderingen te besturen.
Dus…. als je niet tegen die vaagheid kunt en je hebt moeite met veranderingen, dan is dit vakgebied misschien niet echt jouw ding.

2. Samen werken met collega’s? Je tools en softwarepakketten zijn je vrienden!

flyingsoloProjectmanager ben je niet alleen van het project, maar ook van het projectteam wat er aan vast hangt. En niet alleen dat, buiten je projectteam heb je te maken met vele stakeholders die allemaal wat willen vinden van je project, of er op zijn minst van de op de hoogte willen worden gehouden. Je bent dus veel, HEEL VEEL, bezig met het werken met mensen. Sterker nog: als je een beetje pech hebt, zit je de hele dag alleen maar te vergaderen en met mensen te praten in plaats van dat je überhaupt de tijd hebt om je spullen uit te werken in dat geweldig Office pakket van je. Of je projecttool. Of je social media.
Sociale contacten zijn dus aan de orde van de dag! Misschien niet zo geschikt voor je als je je het liefst de hele dag opsluit met Excel (in dat geval: onze Excel tips al gelezen?).

3. Je houdt niet van moeilijke gesprekken

Denk je na punt twee nog dat je het gaat overleven, maar ben je helemaal geen fan van “moeilijke gesprekken”, dan moet je hier wellicht afhaken. Het is namelijk zo dat een zeer groot deel van de projecten niet helemaal volgens planning verloopt. Je kunt er natuurlijk alles aan doen, maar er kan tegenslag komen. En dan moet je wel een gesprekje aangaan met je opdrachtgever om uit te leggen waarom zijn project weer duurder is geworden, of weer uitloopt, of waarom het eindproduct er anders uit gaat zien… Om natuurlijk maar een voorbeeld te geven. Omdat je werkt met een team, en je dat team aanstuurt, kan dit ook betekenen dat je soms een teamlid vermanend moet toespreken vanwege zijn/haar prestaties. Er zijn genoeg gesprekjes te bedenken waar je mogelijk de nacht van tevoren net even iets minder goed van slaapt.

4. Je wilt de slimste persoon in de kamer zijn!

Natuurlijk ben je de beste in je vakgebied, dat zullen we niet ontkennen en daar ken ik je ook niet goed genoeg voor, maar als je dit wilt blijven zijn, kan dat toch echt een uitdaging worden. Veel projectmanagers komen vanuit een voeten in de aarde en weten vaak veel van de inhoudelijke aspecten van het project. Maar… als projectmanager heb je wel een andere rol. Je hebt een team met specialisten tot je beschikking en zij worden betaald om alles te weten, niet jij. En wordt jij er gelukkig van als een ander jou gaat vertellen hoe jij je werk moet doen? Daar scoor je als projectmanager niet echt punten mee. Bovendien: als je in al die verandertrajecten van project naar project wordt geslingerd, gaat je kennis in de breedte er wellicht wel op vooruit, maar een specialist met echte diepgang? Niet echt handig als dat je ambities zijn…

5. Je kunt niet multitasken

multitasking31De gemiddelde vrouw denkt nu: mooi! Dan vallen alle mannen af. Zo ver wil ik nog net even niet gaan, maar multitasken is wel een belangrijk aspect voor een projectmanager. Sommigen zijn gezegend met één project en kunnen daar volledig induiken. Anderen, lees: de meerderheid, krijgen meestal een aantal projecten in hun schoot geworpen waardoor je al meteen je aandacht moet kunnen verdelen. Ook ben je voor die projecten bezig met stakeholder management, je rapportages, de inhoudelijke voortgang van je project – dat wil dus zeggen dat je op een dag met heeeeel veel dingen tegelijk bezig zal zijn. Dat wordt dan een tikkie lastig als je nogal serieel bent ingesteld.

Er is natuurlijk hoop. Overal zijn cursussen voor en alles valt te leren. De grote vraag is natuurlijk, zelfs als je je alles eigen maakt, word je hier ook gelukkig van? Als dát een “nee” is…. waarom keek je ook alweer op deze website? 😉

Over Michel Boks

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. ICT-regisseur, business intelligence en big data specialist en auteur op Projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Michel Boks →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.